Hlavní obsah

Záchranáři stávkovat nemohou, hrozí proto odchodem

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Vyhlášení stávkové pohotovosti odboráři je podle ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze nezákonné. Odstupovat nehodlá, ani se nemíní omlouvat. Skoro každý týden prý řeší okrádání pacientů, ale on to nikdy nezveřejnil, jen předal podezření policii. Podobně krizová situace na pražské záchrance se řešila před deseti lety. Tehdy odešlo 170 lidí. Odboráři to dnes vidí stejně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Schwarz

Článek

„Hlavně bych rád zdůraznil, že záchranáři stávkovat ze zákona nesmí. Takže jimi vyhlášená stávková pohotovost je nesmysl. Interně se ani dnes nic neděje, služby jsou obsazené. Já sám dnes večer sloužím,“ prohlásil Schwarz na mimořádné tiskové konferenci s tím, že důvod k odstoupení nemá.

„Prohlášení odborů není většinovým názorem zaměstnanců pražské záchranky. Čekáme na audit a na základě výsledků budeme jednat s paní primátorkou,“ dodal.

Ze 470 zaměstnanců je v odborové organizaci podle jejích představitelů 170 lidí, přičemž 168 z nich odsouhlasilo vyhlášení stávkové pohotovosti.

„Je to zdvižený prst pro zřizovatele i vedení záchranky. Neměli by to podceňovat. Ten zdvižený prst signalizuje, že se na záchrance něco děje a situace nazrála k urychlenému řešení,“ řekl Jan Franěk, předseda tamní odborové organizace.

Ředitel mluví o okrádání pacientů

Podle odboráře Dominika Horna byla situace na záchranné službě už jednou tak nedobrá, a to před deseti lety. Tehdy odešlo 170 lidí a podle odborů stejná situace hrozí i nyní.

Na seznamu výčitek je kromě špatné komunikace, neprůhlednost systému odměňování, chybějící členství v asociaci záchranných služeb, lidské zacházení, urážky a obviňování podřízených ze strany ředitele.

„V médiích se objevilo, že já viním záchranáře z krádeží. Ale to jsem oficiálně nikdy neřekl, tvrdí Schwarz. Zmínil to podle svých slov na poradě jako jeden z nešvarů, a důvodů, proč záchranáři mění výjezdové skupiny i teritoria.

”Stížnosti pacientů, příbuzných nebo nemocnic ohledně okrádání pacientů řešíme skoro každý týden. Někdy s tím přijdou i sami záchranáři, že s někým nechtějí sloužit. Nicméně já je vždy odkážu na policii. Ani nemohu nikoho obviňovat,“ tvrdí Schwarz a dodává: „Je to nešvar, který se povedlo na rozdíl od minulých let částečně vymýtit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám