Hlavní obsah

Začala obnova Průmyslového paláce v Praze, levé křídlo má znovu stát do tří let

Stavbaři v úterý převzali od primátorova náměstka Pavla Vyhnánka (Praha sobě) klíče od Průmyslového paláce na Výstavišti. Památku z roku 1891 s nýtovanými konstrukcemi poničil v říjnu 2008 požár. Levé křídlo, které během něj lehlo popelem, se má do měsíce začít znovu stavět. Hotovo má být do tří let.

Foto: Vizualizace hl. m. Praha, Foto PRÁVO – Petr Janiš

Podoba Průmyslového paláce po obnově.

Článek

Obnoveno má být levé křídlo, které během ničivého požáru lehlo popelem.  Zároveň se bude rekonstruovat střední hala a křídlo pravé, jehož sál je větší než Valdštejnská jízdárna nebo Jízdárna Pražského hradu.

Foto: MHMP

Ve střední hale se v rámci rekonstrukce opraví skleněné vitráže či štukatérská a sochařská výzdoba.

„Uplynulo neuvěřitelných 13 let od ničivého požáru. Pražané si vyslechli řadu slibů o rekonstrukci, ale dosud se jich nedočkali. Dnes slib plníme,“ řekl Vyhnánek v úterý.

Práce začnou zhruba za měsíc geologickými průzkumy a kopáním jámy pod levým křídlem

Investice činí asi 2,3 miliardy korun bez DPH, přičemž celé dílo nebude replikou. Jedná se o rekonstrukci a obnovu.

Kultovní lázně v Bratislavě se zaskví v plné kráse

Cestování

Rekonstrukce se týká stojícího pravého křídla a střední monumentální části, a to v jejich podobě z 20. let 20. století, levé křídlo bude novostavbou, a to v podobě z doby vzniku. Znamená to, že nebude mít například stropní podhledy, které vznikly v 50. letech.

Stávající nýtované konstrukce, které se užívaly po vzoru konstruktéra a architekta Gustava Eiffela, zůstanou, nýty jim podle architekta Vladimíra Thiele z ateliéru SGL Projekt naopak přibydou. U levého křídla se ocelová konstrukce, která je především krovem, podle Karla Volfa z Metrostavu DIZ nýtovat nebude.

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

Foto: HZS hl. m. Prahy

Požár Průmyslového paláce v Praze 16. října 2008

„Budou použity i moderní metody, které ve výsledku budou vypadat jako původní,“ uvedl Volf s tím, že na vše dohlédnou památkáři. Jeho společnost vede konsorcium firem, které uspělo v soutěži na opravu paláce. Jeho součástí jsou společnosti Avers, Syner a Metrostav. Levé a pravé křídlo mají mít po rekonstrukci stejný vzhled.

Zemřel Radko Pytlík, znalec Haška, Kafky a Hrabala

Kultura

Práce začnou zhruba za měsíc geologickými průzkumy a kopáním jámy pod levým křídlem. Má zde vzniknout suterén, skrz který se bude palác zásobovat.

Podle Vyhnánka v suterénu také budou umístěny technologie, především tepelné čerpadlo se 70 až 140 metrů hlubokými vrty. Stavební průzkumy mají předcházet každému nevratnému zásahu.

Podle stavbařů bude velkou výzvou obnova vitrážových stěn, jejichž plocha jen stěží odolává silnému větru. Vichřice před několika lety například odnesla sedlovou střechu středního traktu.

Kultovní lázně v Bratislavě se zaskví v plné kráse

Cestování

Průmyslový palác sloužil v poslední době především veletrhům, jako je každoroční Svět knihy. Akce ani letos podle šéfa Výstaviště Praha Tomáše Hübla z areálu nezmizí. Přesunou se do Křižíkových pavilonů, u nichž je rekonstrukce v plném proudu, a u nich do nové haly.

„Výstaviště funguje pořád dál,“ uvedl Hübl, vědom si, že stavbaři zaberou značný prostor. Pražanům tak doporučil, aby po vypuknutí prací volili vstup přes Stromovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám