Hlavní obsah

Zábor půdy pro stavbu silnic bude snadnější, Zeman podepsal zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý připojil podpis pod trojici zákonů, které nedávno prošly legislativním procesem. Je to novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která snižuje platby za vynětí pozemků z půdního fondu. Dále zákon navyšující limit u víceprací z 20 na 30 procent a norma upravující proces posuzování vlivů staveb na životní prostředí. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: David W Cerny, Reuters

Miloš Zeman

Článek

Kromě snížení plateb za vynětí ze zemědělského půdního fondu novela zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní stavby nebo stavby v průmyslových zónách.

Vláda novelou reagovala na zvýšení poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu v roce 2011. Tehdy se platby za vynětí půdy zvýšily kvůli masivní výstavbě solárních elektráren a možným záborům zemědělské půdy. Podle vlády se tak zkomplikovaly některé investice.

Nyní zůstanou současné základní sazby odvodů za vynětí. U půdy nejvyšší bonity se nově nebudou koeficienty ekologické váhy sčítat, ale použije se jedna nejvyšší hodnota. Cena za vynětí půdy se tak v Česku srovná s okolními členskými státy EU.

Nově má platit, že nejkvalitnější půdu v první a druhé třídě ochrany lze vyjmout z fondu jen tehdy, kdy jiný veřejný zájem výrazně převažuje nad veřejným zájmem její ochrany. Platit se podle novely nebudou odvody za stavbu drah, pokud bude stavebníkem a následně vlastníkem stát, a u státních pozemních komunikací. Poplatkům nebudou podléhat ani cyklistické stezky, pokud budou v souladu s územním plánem.

Vyšší limit na vícepráce 

Novela zákona o veřejných zakázkách navyšuje limit pro vícepráce na 30 procent.

Předloha má rovněž zjednodušit hodnocení tendrů. Přihlížet se bude k více kritériím, a nikoli jen k nabízené ceně. Nově rovněž nebude nutné zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky.

Posledním z návrhů, který Zeman podepsal, je materiál o posuzování vlivů na životní prostředí. Ten omezuje možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám