Hlavní obsah

Zabil přítelkyni, pak chtěl její příjmení. Rodina řekla ne

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až ministerstvo vnitra muselo zarazit snahy jednoho z valdických vězňů nechat se úředně přejmenovat po své přítelkyni, kterou nedopatřením zabil pervitinem. Nyní si za to odpykává šestnáct let vězení. Proti tomu, že by měl změnit příjmení po své někdejší partnerce, se ostře ohradila rodina mladé ženy. Vznikl tak netradiční a vleklý spor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Věznice (ilustrační foto)

Článek

Spor skončil až na stole ombudsmanky Anny Šabatové. Kauza podle ní mimo jiné ukázala, že matrikáři nejsou při vyřizování žádostí o přejmenování vždy důslední v prověřování důvodů, které žadatelé o změnu uvádějí.

Podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, totiž není zdaleka tak jednoduché nechat si změnit příjmení třeba z Nováka na Bártu.

„Matrika změnu příjmení povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé či směšné. Ke změně příjmení musí být vážný důvod,“ řekla Právu Šabatová. V této situaci ale podle ní žadatel nebyl.

Pár bydlel v Praze, kde si muž, mimo jiné recidivista, nakoupil léky, z nichž vyrobil zhruba dva gramy pervitinu. Dvakrát je partnerce v květnu 2012 vpíchl injekční jehlou, přestože věděl, že není pravidelnou a soustavnou uživatelkou těchto omamných látek. Výsledek byl katastrofální – otok plic a mozku, což se projevilo třasem, zvracením a nemožností se nadechnout. Protože muž partnerce nepřivolal pomoc, o několik hodin později zemřela.

Nedůsledná matrika

Po procesu skončil ve valdické věznici a požádal matriku o změnu příjmení. Do žádosti uvedl, že měl přítelkyni, s níž se měli brát, přičemž „z lásky a úcty k ní by chtěl nosit její příjmení“. Příslušná matrika mu vyhověla.

Když se to dověděli rodiče jeho bývalé partnerky a její sestra, okamžitě úřad kontaktovali s tím, že si něco takového právě z úcty k mrtvé nepřejí.

Na výhrady příbuzných příslušný úřad reagoval tím, že si do žádosti může každý napsat, co chce. „My to neřešíme a změnu provedeme,“ uvedl. Spor skončil až u královéhradeckého krajského úřadu, který pozůstalí požádali, aby rozhodnutí matriky přezkoumal.

Kraj to odmítl. Nikdo z úředníků, kteří o věci rozhodovali, ale netušil a ani si nezjistil, že to byl vlastně žadatel o nové příjmení, kdo způsobil smrt ženy. Podle ombudsmanky to dokládá, že matriky si mnohdy neověřují závažnost a pravdivost důvodů, které žadatelé o změnu příjmení uvádějí. Mimo jiné neexistuje důkaz, že dvojice skutečně plánovala sňatek, jak muž tvrdil, a příbuzní mrtvé to popírali.

Teprve na žádost ombudsmanky krajský úřad věc přezkoumal a rozhodnutí matriky zrušil. Vězeň se odvolal k ministerstvu vnitra, ani u něj ale neuspěl. Příjmení mu zůstane původní.

Reklama

Výběr článků

Načítám