Hlavní obsah

Za záhadou domu ve Strašicích může být vodárna

Právo, Jindra Pašková
Strašice
Aktualizováno

Záhadné jevy, které se objevovaly v domku ve Strašicích na Rokycansku by mohly mít původ v místní vodárně. K této hypotéze se prozatím přiklánějí experti ČVUT, kteří na místě provádějí měření. Informoval o tom regionální mluvčí společnosti ČEZ Martin Sobotka. V domě hořela plastová víčka u zásuvek či praskaly žárovky. K záhadným jevům docházelo i po odpojení domu od elektřiny.

Foto: ČTK

Rodině Mračkových v domku ve Strašicích hoří kupříkladu z neznámého důvodu zásuvky.

Článek

„Tým ČVUT provedl další měření, která nejenže vyloučila vliv distribuční soustavy, ale dovedla výzkumníky k přesvědčení, že zařízení vodárny je zdrojem vysoké frekvence. Ta se šíří přes uzemňovací soustavu, odkud se vodivou cestou šíří po dvou starých rozvodech vody, které oba procházejí v těsné blízkosti domku Mračkových,“ uvedl Sobotka.

Podle jeho slov je nezbytné zaměřit další úsilí na oddělení objektu Mračkových od těchto vlivů. „Následná měření by měla tuto hypotézu potvrdit. Vědci jsou o tom hodně přesvědčení,“ dodal.

V okolí nemovitosti Mračkových se dosud vědělo jen o jedné větvi starých trubek. „Zástupce vodárny pan Ludvík potvrdil, že v těsné blízkosti domku vede do kasáren další nepoužívaná větev jejich soustavy,“ upřesnil Sobotka.

Foto: ČTK

Vyhořelé zásuvky v koupelně domu Mračkových

Vyhořelé zásuvky v koupelně domu Mračkových

FOTO: ČTK

Odborníci mají konkrétní blíže nespecifikované podezření. „Tato nová stopa by vysvětlila, že se to děje jen u Mračkových a odstranila  by rozpor mezi těmi, kdo šli po vysokofrekvenčních jevech a kdo hledali problém v zemi,“ vysvětlil Sobotka.

Právě blízkost dvou větví potrubí a zesílené vysokofrekvenční vlnění by, laicky řečeno, mohla zapříčinit jevy, které se v domku odehrávají. Podle slov mluvčího jde o fyzikální jev, který se ovšem chová jako poltergeist.

Jasno by mělo být příští týden

Postižená rodina teď zaznamenala rozšíření ‚záhadných‘ jevů i na sousední nemovitost, kde momentálně přebývají. Podle informací se jedná o zkraty zásuvek, ovšem pouze tříkolíkových.

Teď je třeba potrubní vedení vytrasovat a vymyslet způsob oddělení rour i samotné vodárny. Závěrečná zpráva by měla být k dispozici příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám