Hlavní obsah

Za údajné machinace s dotacemi dostali úředníci podmínky

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek uložil bývalému šéfovi Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřímu Trnkovi a jeho podřízenému Martinu Půlpytlovi tříleté podmíněné tresty odnětí svobody. Zakázal jim také pracovat s dotacemi - Trnkovi na pět let, Půlpytlovi na čtyři roky. Podle nepravomocného rozsudku muži zneužili svou pravomoc kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Trnka a Martin Půlpytel u soudu.

Článek

Trnkovi soud stanovil zkušební dobu podmíněného trestu na pět let, zkušební doba Půlpytla je o rok kratší. Mužům hrozilo až deset let za mřížemi.

Nezákonné ovlivňování skutečnosti, komu mají dotace připadnout, se mělo odehrát v rámci páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad. Ta byla vyhlášena v březnu 2009 a mělo v ní být rozděleno více než 3,7 miliardy korun.

Trnka s Půlpytlem prý zasahovali do schvalování a hodnocení jednotlivých projektů a žádostí o dotace, aby šlo na projekty z Plzeňského a Jihočeského kraje srovnatelné množství peněz. Tím chtěli údajně zajistit podporu zástupců Plzeňského kraje pro seznam vybraných projektů při konečném schvalování.

Finanční prostředky na projekty, které Trnka a Půlpytel podle spisu nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj po upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle obžaloby nesprávně použito téměř 27 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám