Hlavní obsah

Za tři vážné přestupky odebrání dávek, navrhuje část Sněmovny

Chudší lidé, kteří spáchají tři závažné přestupky, možná přijdou na čtvrt roku o dávky v hmotné nouzi. Sněmovna návrh poslanců ODS v úvodním kole podpořila, sociální demokraté jeho zamítnutí neprosadili. Předlohu nyní posoudí sociální výbor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

O příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení by měli podle návrhu ODS přijít lidé kvůli opakovanému rušení nočního klidu, krádežím a výhružkám nebo ublížení na zdraví.

Půl roku by pak byli bez dávek pachatelé pravomocně odsouzení k podmíněnému trestu a až rok lidé, kteří čekají na nástup do vězení.

Úřady práce budou moci kontrolovat domácnosti kvůli příspěvku na bydlení, navrhla poslankyně ANO

Domácí

"Návrh není koncipován jako trest, ale naopak má za cíl problematické příjemce dávek maximálně motivovat a fungovat i preventivně," napsali poslanci ODS v důvodové zprávě.

Děti za školou - rodiče bez dávek

Vláda ANO a ČSSD se k předloze postavila neutrálně. Ve stanovisku ale vyjádřila obavy z možného nárůstu počtu majetkových trestných činů a přestupků. Upozornila také na to, že někteří podmíněně odsouzení lidé by se ocitli v existenční nouzi a byli by na tom hůře než vězni, kterým poskytuje základní potřeby stát.

Poslanci ODS navíc chtějí novelou upřesnit navázání dávek na školní docházku dětí. Pokud rodiče potomky do školy neposílají, mohou jim úřady práce podporu státu odebrat už nyní.

Podle občanských demokratů by se porušování povinné školní docházky mělo evidovat stejně jako ostatní přestupky. Úřady by informace o nich mohly sdílet, takže by se o přestupcích klientů dozvídaly automaticky.

Reklama

Výběr článků

Načítám