Hlavní obsah

Za stres způsobený registrem žádají lidé až milión korun odškodného

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od spuštění nového registru vozidel uplyne ve čtvrtek přesně měsíc. Podle posledních zpráv z ministerstva dopravy již registr plní své úkoly, nyní ale přicházejí na řadu žádosti lidí, jimž bylo díky novému systému v minulých týdnech pořádně horko. Desítky jich už podaly na úřad žádosti o náhradu škody. Často se přitom jedná o nemajetkovou újmu, jako je třeba stres.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Čekatelé se kvůli registru museli na úřad často řadu dní vracet.

Článek

Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka do úterka eviduje úřad celkem 75 žádostí o náhradu škody. „Pouze 28 ale splňuje veškeré náležitosti,“ řekl Novinkám mluvčí s tím, že úřad kvůli tomu dotyčné zpětně kontaktuje. Doplnil, že v nekompletních žádostech většinou chybí vyčíslení škody, případně kopie dokladů, podle kterých je možné škodu prokázat.

Celková částka, kterou lidé kvůli registru požadují, dosáhla k úterku 2 354 821 korun. Peníze sice půjdou z rozpočtu ministerstva, následně ale úřad bude žádat  jejich proplacení u dodavatele systému, společnosti ATS-Telecom Praha.

Lidé žádají odškodnění za stres

Kromě ušlých finančních škod podle Nováka lidé žádají také v sedmi případech náhradu za nemajetkovou, morální újmu. Mezi žádostmi je například požadavek na odškodnění za vzniklý stres. Podle mluvčího je na každém, aby ocenil takovou svou újmu. Zatím prý na ministerstvu leží například žádosti s částkami 500 a 5000 korun. Extrémem je požadovaná suma milión korun. Záleží ale na určeném odboru, který má odškodnění na starosti a jednotlivé žádosti řeší individuálně, zda posoudí žádost jako adekvátní.

Odbor už na vyřízení jednotlivých žádostí začal pracovat, zatím ale nepadlo žádné oficiální rozhodnutí. Na to má úřad podle Nováka ze zákona 180 dní. Ministerstvo ale doufá, že první žádosti se podaří vyřídit dříve. Novák dodal, že se lidé mohou o náhradu škody přihlásit až do tří let od okamžiku, kdy újma vznikla.

Problémy s novým centrálním registrem vozidel se vyskytly hned při jeho spuštění 9. července. Od té doby systém střídavě fungoval a nefungoval. Kvůli problémům nakonec padaly hlavy na ministerstvu, několika vysokým úředníkům bylo sníženo osobní ohodnocení. Samotný ministr Pavel Dobeš ale problémy ustál, třebaže jen o vlásek unikl ultimátu, které mu premiér Petr Nečas stanovil pro nápravu chyb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám