Hlavní obsah

Za prvních 15 minut se k očkování registrovalo 10 tisíc zaměstnanců škol

Aktualizováno

K přednostnímu očkování se v sobotu během prvních 15 minut od spuštění registrace přihlásilo deset tisíc školských pracovníků. Po hodině systém registroval 30 tisíc dokončených registrací. Výběr zaměstnanců s přednostním právem na vakcínu dostali ředitelé škol.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zdravotní sestra ukazuje ampulku s vakcínou AstraZeneca

Článek

Jako první by se měli do Centrálního registračního systému hlásit zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. Tato kritéria ale nejsou závazná.

Zájemci o očkování musí registraci potvrdit unikátním kódem, který školám zaslalo ministerstvo školství. Tím se ověřuje jejich příslušnost k prioritní profesní skupině. Po výběru preferovaného očkovacího místa jsou podle dostupnosti očkovacích látek následně SMS zprávou s kódem PIN 2 vyzváni k rezervaci termínu očkování. Později budou muset na očkovacím místě předložit od zaměstnavatele ještě potvrzení o práci ve škole.

Vakcína pro učitele už od 1. března

Koronavirus

Velký zájem se očekával. Podle odhadu ministerstva je v regionálním školství zaměstnáno 330 000 lidí. Další etapa jejich očkování by měla následovat po dvou až třech týdnech. Počítá se pro ně s vakcínou AstraZeneca, kterou někteří senioři odmítají kvůli nejasnostem o její účinnosti.

V pondělí 1. března se k registracím připojí také lidé nad 70 let a své pacienty budou moct začít registrovat rovněž praktičtí lékaři. Rozdělení začátku registrace na sobotu a pondělí vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tím, že by jinak mohl vzniknout moc velký nápor na systém.

Od pondělí zavřou školy i školky

Domácí

Do čtvrtka bylo v ČR podáno téměř 624 000 dávek vakcíny, zhruba 233 000 lidí už dostalo potřebné dvě dávky vakcíny. Už koncem prosince začalo očkování zdravotníků, od poloviny ledna se přidali senioři nad 80 let. Těch je v současné době registrováno k očkování zhruba polovina.

Reklama

Výběr článků

Načítám