Hlavní obsah

Za pochybné tendry Lesů ČR nese odpovědnost Gandalovič, tvrdí Hašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda poslaneckého klubu a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) v pondělí kritizoval současného šéfa rezortu Petra Gandaloviče (ODS). Podle Haška je ministr politicky zodpovědný za pochybné tendry, které v poslední době proběhly ve státním podniku Lesy ČR (LČR).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek

Článek

"Jde nejen o selhání managementu, ale i vnitřních kontrolních mechanismů podniku. Za to nese odpovědnost ministr Gandalovič," řekl Hašek. Vyzval zároveň Gandaloviče a premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby v Lesích ČR proběhl co nejdříve forenzní audit. "Na základě auditu se vyvodí zodpovědnost, i politická, vůči Gandalovičovi," dodal.

Podle Haška je možné, že aféry kolem Lesů ČR souvisí s konkurenčním bojem firem, které se podílí na dřevařském průmyslu. "Možná se ale taky jedná o vnitřní zákulisní boj v ODS před jejím kongresem," upozornil.

Gandalovič je nyní místopředsedou ODS za severní Čechy, na prosincovém volebním kongresu bude post obhajovat. O místo by se však mohl ucházet i ministr dopravy Aleš Řebíček, který je příznivcem premiéra Topolánka. Gandaloviče by mohly právě aféry kolem Lesů ČR na kongresu oslabit.

Ministr Petr Gandalovič (vpravo) chce v prosinci obhájit post místopředsedy ODS.foto: Právo/Petr Hloušek

Sociálně demokratický poslanec také vyjádřil obavu, že by kauzy kolem LČR mohly být jen kouřovou clonou, za kterou "už někdo potají připravuje privatizaci podniku". Hašek zdůraznil, že na to ČSSD v žádném případě nepřistoupí.

Pochyby kolem nákupu aut a informačních technologií

Lesy ČR čelí v poslední době kvůli pochybným tendrům velké kritice. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru chtějí například prověřit nákup 250 vozů Škoda Fabia Combi, za které Lesy ČR zaplatí 90 miliónů korun, údajně maximální částku, kterou byl státní podnik ochoten do těchto vozů investovat.

Výběrové řízení ze 13 uchazečů vyhrála firma Škoda OKIM z Ústeckého kraje, odkud je i ministr Gandalovič. Firma OKIM byla v roce 2006 druhým největším sponzorem tamní ODS, uvedly páteční Lidové noviny. „Tendr Lesů ČR zhodnotíme. A pokud budou nejasnosti, které by vedly k tomu, že je to neekonomicky vynaložené, tak se tomu budeme věnovat velmi intenzívně,“ uvedl Gandalovičův kolega, poslanec ODS Libor Ježek.

Ministr Gandalovič, vedení LČR i představitelé firmy OKIM však všechny pochybnosti o průběhu a výsledcích tendru odmítají. Pracovník firmy, který prodej zprostředkoval, nechtěl věc komentovat. Právu jen řekl, že Gandalovič neměl s touto zakázkou nic společného. Prodejce prý pouze reagoval na výběrové řízení zveřejněné na internetu, které OKIM posléze vyhrál.

foto: Ondřej Lazar Krynek

I další tendry LČR vzbuzují pochybnosti. Například tendr na informační technologie, při kterém LČR přišly údajně o 120 miliónů korun, již prošetřuje police. Podle ČT pak podnik ukládá stamilióny korun do soukromých fondů, aniž o tom informuje dozorčí radu nebo nadřízené ministerstvo zemědělství. Fondy pak mohou s majetkem státu volně nakládat na finančních trzích.

I další tendry LČR vzbuzují pochybnosti. Například tendr na informační technologie, při kterém LČR přišly údajně o 120 miliónů korun, již prošetřuje police. Podle ČT pak podnik ukládá stamilióny korun do soukromých fondů, aniž o tom informuje dozorčí radu nebo nadřízené ministerstvo zemědělství. Fondy pak mohou s majetkem státu volně nakládat na finančních trzích.

Státnímu podniku LČR patří asi polovina lesů v zemi. Podnik hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám