Hlavní obsah

Řebíček chce do vedení ODS, aby posílil Topolánka

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli se na prosincovém volebním kongresu ODS zatím nedá očekávat výměna předsedy Mirka Topolánka, leccos o směřování největší vládní strany napoví složení jeho zástupců. Do vedení nově nejspíš zamíří ministr dopravy Aleš Řebíček (41).

Článek

„Skutečně jsem byl některými sdruženími na toto téma dotázán, či přímo vyzván ke kandidatuře. Zatím to zvažuji, a tak mi nějaký další komentář přijde pro tuto chvíli předčasný,“ napsal Řebíček v SMS Právu.

Pokud by se šéf resortu dopravy skutečně stal místopředsedou ODS, znamenalo by to posílení premiéra Topolánka. Řebíček je jeho přítel, s nímž například letos trávil dovolenou na Sardinii.

Po bok premiéra se Řebíček například postavil ve sporu o privatizaci Letiště Praha s pražským primátorem a prvním místopředsedou ODS Pavlem Bémem, který žádá 34 procent akcií ještě před privatizací.

Gandalovič v ohrožení?

Otázkou je, koho by mohl teplický politik Řebíček vystřídat. Místopředsedou ODS za severní Čechy je nyní ministr zemědělství a bývalý ústecký primátor Petr Gandalovič. Ten Právu potvrdil, že bude chtít svou stranickou funkci obhájit. Na kongresu však bývá zvykem, že se hlasuje tak, aby byly zastoupeny různé kraje.

V Gandalovičův neprospěch může vyznít současná aféra kolem státního podniku Lesy ČR, který zadával podezřelé zakázky na nákup automobilů a počítačů. Podnik je přitom přímo podřízen Gandalovičovu resortu. Podle informací Práva má na kongresu dojít právě k výměně Gandaloviče za Řebíčka.

Bývalý podnikatel Řebíček, který by se stal nejmladším členem grémia ODS, je mimo jiné místopředsedou regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji a poslancem.

Senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera pro Právo poznamenal: „Určitě ho budeme podporovat.“ Upozornil, že se bohužel rozhoduje často podle regionálního zastoupení. „Každý kraj zejména na porcování medvěda chce mít své poslance,“ dodal Kubera s narážkou na každoroční rozdělování peněz v rámci státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně.

Řebíček mezi lidmi stále patří mezi méně známé ministry. Podle květnového šetření agentury STEM ho neznalo 47 procent dotázaných. To je důvodem, proč se dosud řadil na chvost žebříčku obliby politiků. V květnu se těšil přízni 21 procent lidí, stejně jako v březnu.

Řebíček, alespoň podle svého majetkového přiznání, patří mezi nejbohatší členy vlády. Podle dodatku k majetkovému přiznání za loňský rok inkasoval 44 miliónů od litoměřického podnikatele Miroslava Plíhala. Mělo jít o splátku kupní ceny za prodej akcií. Ministr tehdy neuvedl, o jaké akcie se jedná. Oznámení učinil až poté, co se objevily nejasnosti kolem jeho možného napojení na jeho bývalou dopravně stavební firmu Viamont. Podle některých spekulací za Viamontem stál i po příchodu do čela ministerstva, od něhož právě tato firma dostává miliardové zakázky.

Langer proti Bémovi?

Topolánkova pozice na kongresu nejspíš zůstane neotřesena. Bém před časem oznámil, že se o předsednickou funkci ucházet nebude. Právě pražský primátor byl považován za jednoho z možných Topolánkových vyzyvatelů.

Jenže ani svou dosavadní funkci prvního místopředsedy nemá jistou. Podle informací Práva o ni zvažuje usilovat také současný „řadový“ místopředseda, ministr vnitra Ivan Langer. Ten je navíc z dlouhodobého hlediska považován za jednoho z možných Topolánkových nástupců. Spekuluje se o něm jako o „korunním princovi“ právě na úkor Béma.

Rozhodující zteč ke zdolání předsednické funkce Langer prý chystá na kongres roku 2010. To bude po sněmovních volbách a i v ODS budou volby vedení, které se podle stanov opakují každé dva roky.

Obhajobu místopředsednického křesla už Právu potvrdil také středočeský hejtman Petr Bendl. Dá se očekávat, že ve funkci místopředsedy bude chtít setrvat i vicepremiér Petr Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám