Hlavní obsah

Za plagiáty přijdou v Brně o tituly

Právo, vtk

Tři plagiáty mezi závěrečnými pracemi svých absolventů odhalila kontrola na brněnské Masarykově univerzitě, druhé největší vysoké školy v Česku. Dvěma z nich bude odebrán akademický titul, třetí jej nezískal, a tak bude zneplatněna obhajoba jeho závěrečné práce.

Foto: Masarykova univerzita

Ilustrační foto

Článek

Rozhodl o tom rektor Martin Bareš. Kontrola se zaměřila na práce z let 2000 až 2018. Bylo jich celkem 124 000. Z nich bylo k podrobnějšímu prozkoumání elektronickým systémem vybráno 1226 bakalářských, magisterských a rigorózních prací. Elektronický systém hledá shodu mezi textem v závěrečné práci a jinými odbornými dokumenty. Pokud je tato shoda alespoň 30 procent, musí se pracemi kvůli podezření z plagiátorství zabývat přezkumné komise. Při kontrole bylo objeveno deset takových prací.

Komunistický poslanec Ondráček čelí nařčení, že v disertaci opisoval

Domácí

„V sedmi z deseti posuzovaných případů šlo podle názoru komise o pochybení menšího rozsahu, než jaká by zavdávala příčinu ke zneplatnění části státní závěrečné zkoušky,“ sdělil Právu prorektor pro vzdělávání Michal Bulant.

O titul přijde absolvent bakalářského oboru veřejná správa z právnické fakulty a absolvent magisterského oboru učitelství pro střední školy z pedagogické fakulty. Smyslem rozsáhlé kontroly závěrečných prací nebylo jen odhalit konkrétní případy, ale prověřit i vnitřní kontrolní mechanismy.

Masarykova univerzita začala s odebíráním titulů plagiátorům

Věda a školy

Výsledky kontroly zaměřené na plagiátorství, které je podle akademiků stále větším problémem, budou zahrnuty do centralizovaného projektu ministerstva školství, do něhož se zapojilo dvanáct vysokých škol.

Reklama

Související články

Univerzity kvůli plagiátům zostřují dohled

Aféry s vykrádáním cizích textů ve snaze dosáhnout na vysokoškolský titul už stály kariéru nejednoho politika v Česku i v zahraničí a zasáhly i vysoko...

Výběr článků

Načítám