Hlavní obsah

Za masivním úhynem havraních mláďat na jihu Čech může být nekvalitní potrava

Právo, Pavel Orholz

Ornitologové z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se zaměřili v centru největšího jihočeského města na havrany a zjistili, že za masivním úhynem mláďat může být i nekvalitní potrava. Tu havrani sbírají u odpadkových košů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V tomto a minulém roce jsme zaregistrovali nadměrný počet uhynulých mláďat, proto zkoumáme možné příčiny. Sledování pohybů ptáků pomocí vysílaček naznačuje, že vysoké úhyny mláďat může způsobovat nevhodná strava,“ sdělil ornitolog z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Petr Veselý.

Tábor znovu řeší havraní apokalypsu, káňata loni nezabrala

Domácí

Přirozená strava havranů je tvořena především larvami hmyzu a červy a také semeny, kořínky a oddenky rostlin. V posledních letech jsou ale pole a louky v okolí Českých Budějovic do velké míry bez života, vyschlé, chemicky ošetřované a nevhodně hnojené. Biodiverzita těchto porostů prudce klesá a s tím i potravní nabídka pro havrany.

„Výsledky, které máme k dispozici z vysílaček umístěných na několika budějovických havranech, nám ukazují, že havrani létají během dne na pole na okraji města,“ podotkl Veselý.

Záchranu hledají v koších na odpadky

Podle něho tam však tito ptáci nenacházejí dostatek potravy. Náhradním zdrojem jim tak jsou městské trávníky. I ty jsou ale příliš často sečeny a množství potravy v nich je velmi malé.

Zmrzačili sousedovi krásný strom, protože jim vadili ptáci

Koktejl

„Poslední záchranu tak havrani hledají v odpadkových koších. Tím způsobují po městě nepořádek, ale zároveň zde nacházejí i potravu sice hojnou, ale nutričně nevhodnou. Je tedy možné, že všechna tato omezení v potravní nabídce havranů způsobuje nekvalitní růst a často i následnou smrt jejich mláďat,“ konstatoval ornitolog.

Během letošní hnízdní sezony bylo na území Českých Budějovic nalezeno několik desítek mrtvých mláďat, což může populaci jako celek silně ovlivnit. Vědci z Jihočeské univerzity tak jsou pravděpodobně svědky počínajícího kolapsu této populace. „Záchranu by pravděpodobně přinesl odlišný způsob hospodaření na zemědělské půdě v okolí města.“ dodal Veselý.

Přestože například v českobudějovické Plzeňské ulici považují obyvatelé život vedle havraní populace téměř za neúnosný, náměstek primátora Ivo Moravec (OPB) je přesvědčen, že Budějovičtí si havrany spíše oblíbili.

Ukazatelem kvality životního prostředí velkých měst jsou pestrá ptačí společenstva

Věda a školy

„Jsem rád, že vědci z Jihočeské univerzity přinášejí nové a nové poznatky z říše havranů. České Budějovice hostí každý rok kolem čtyř set hnízdících párů a podle ohlasů obyvatel vůči nim převládá pozitivní přístup nad tím negativním. Město výzkum podporuje a bude nadále spolupracovat s ornitology při tvorbě pestřejšího prostředí pro městské druhy ptáků,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám