Hlavní obsah

Za hákový kříž hrozí podmínka a pokuta

Účastník demonstrace u Sněmovny na pražském Malostranském náměstí z 8. července, kterého policie zadržela kvůli vytetovanému hákovému kříži na ruce, by mohl dostat podmínku a peněžitý trest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kromě kontroverzního tetování měl navíc u sebe další nacistické symboly, jak včera Právu sdělil šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek.

„Státní zástupkyně již podala 20. července k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 návrh na potrestání dotyčného muže za spáchání trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Navrhuje podmíněně odložený trest a k tomu peněžitý trest,“ řekl Lelek s tím, že přesný návrh zatím nebude sdělovat.

Policisté zatkli na demonstraci u Sněmovny muže s vytetovaným hákovým křížem

Krimi

Za zmíněný trestný čin přitom pachateli hrozí vězení v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Hákový kříž byl jedním z hlavních symbolů nacismu a režimu Adolfa Hitlera a jeho používání je trestné.

Kritizovali vládu

Lelek včera doplnil, že součástí návrhu žalobkyně je i propadnutí věcí, které u zadrženého policie našla.

„Jde o věci, které souvisejí s nacistickou symbolikou, jež měl u sebe,“ dodal státní zástupce.

Německá justice už nepátrá po Brunnerovi. Bylo by mu 110

Zahraniční

Demonstrace počátkem července směřovala proti vládě, řada aktivistů však přišla na akci podpořit ruskou stranu v souvislosti s válkou na Ukrajině, někteří si přinesli i vlajky Ruské federace. V jeden moment se na místě hrála ruská hymna.

Přítomní demonstranti kritizovali českou vládu a její podporu Ukrajiny. Vykřikovali například výzvy k ukončení dodávek zbraní, které tamní armádě pomáhají čelit ruské agresi. Požadovali také demisi kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám