Hlavní obsah

Z rekonstrukce vlády může být jen kosmetická změna

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek s avizovanou rekonstrukcí vlády zjevně nespěchá. Do konce roku. V kuloárech sílí spekulace, podle kterých možná k žádné zásadní změně nedojde. Nejspíš půjde jen o kosmetickou úpravu v podobě rozšíření kabinetu o jednoho vicepremiéra pro ekonomiku s případnými handly mezi jednotlivými resorty a stranami.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Sám Topolánek o uplynulém víkendu připustil, že rekonstrukce má smysl jedině v případě, že kabinet bude pokračovat, a teprve po jednání s šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem. K tomu má dojít v úterý.

Spekulace politiků o pouze drobných změnách přitom vycházejí z toho, že pokud by se Topolánek rozhodl vyměnit některé ministry, mohlo by to způsobit komplikace při předsednictví. Očekává se totiž, že kromě takzvaných ministeriád, tedy řízení jednání evropských resortních ministrů, budou někteří členové vlády v Bruselu častěji než v Praze.

Předsednictví pak bude vyžadovat alespoň elementární znalosti dané oblasti. Někteří politici proto považují za riskantní měnit ministry v tuto dobu.

Gandalovič: Ptejte se premiéra

Ministři teď odpovídají na otázky kolem změn ve vládě shodně: Nevíme, zeptejte se předsedy. „To je otázka pro pana premiéra,“ uvedl v pátek staronový místopředseda ODS a ministr zemědělství Petr Gandalovič. Právě on by se podle jedné z kuloárových úvah mohl stát místopředsedou vlády pro ekonomiku.

Na resortu zemědělství by ho pak mohl vystřídat šéf lidovců Jiří Čunek, který řídí ministerstvo pro místní rozvoj. Podle dalších spekulací má slíbené místo v kabinetu bývalý jihomoravský hejtman a místopředseda KDU-ČSL Stanislav Juránek. Jednou z variant je zemědělství. V takovém případě by lidovci přišli o jiného ministra – mluví se o Vlastě Parkanové (obrana) či Václavu Jehličkovi (kultura).

Rusnok nabídku nedostal

Pokud jde o ekonomického vicepremiéra, mluví se také o bývalém ministru Zemanovy a Špidlovy vlády, současném prezidentu Asociace penzijních fondů Jiřím Rusnokovi. Ten však  v pátek Právu řekl, že žádnou nabídku nedostal.

Na otázku, zda by ji případně přijal, prohlásil: „Pokud není nabídka, nemůže být ani reakce.“ Rusnok je členem sociální demokracie, avšak k politice jejího současného vedení má výhrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám