Hlavní obsah

Z pražské zoo uletěli ibisové, voliéru poničil sníh

Praha

Z voliéry pražské zoologické zahrady v úterý postupně uletělo 18 ibisů skalních. Ven se vzácní ptáci dostali dírami v ochranné síti voliéry, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Mluvčí zahrady Jana Myslivečková řekla, že nyní se pracovníci zoo snaží vzácné ptáky pochytat a dostat zpět do voliéry.

Foto: Archiv chovatele

Samice ibisa skalního

Článek

Lidé už prostřednictvím sociálních sítí hlásí, že ibise zahlédli v různých částích hlavního města, například v Holešovicích či na Vinohradech. Na svém Facebooku o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek.

Ibis skalní patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění.

Společně s nimi zde žijí i další druhy ptáků hnízdících na skalních srázech a také několik druhů vrubozobých ptáků, kteří se zabydleli v jezírku před skalami, uvádí web zahrady.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Bobek

Zoologickou zahradu loni navštívilo přes 1,32 miliónu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Má roční rozpočet ve výši stovek miliónů, finančně ji výrazně podporuje i pražský magistrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám