Hlavní obsah

Z podmínek unie a ODS může být další fiasko

Novinky, Naďa Adamičková
PRAHA

Pouhé dva dny po druhé neúspěšné prezidentské volbě naznačily, že i případná třetí parlamentní volba může skončit fiaskem. Většina politiků se sice shoduje, že by tentokrát měl nastoupit kandidát s širší politickou podporou, ale unionisté a občanští demokraté již předem takovou dohodu svými návrhy odsuzují k neúspěchu.

Foto: archiv Dílny a Daniel Kamenár

Socha v původním stavu (vlevo) a nyní.

Článek

Topolánkova ODS totiž v neděli ústy svého místopředsedy Petra Bendla v televizní Sedmičce zopakovala, že jediný kandidát je expředseda Václav Klaus. "On je ten nejlepší," poznamenal Bendl a dodal, že napotřetí by již měli volit hlavu státu občané.

Bez komunistů je hlasů málo

Unie svobody-DEU se sice také přiklání k přímé volbě, ale pro případ parlamentního reparátu chce vyjednat s ostatními stranami společného kandidáta. Podle jejího šéfa Petra Mareše i místopředsedy Pavla Němce by mělo jít o dohodu "všech demokratických parlamentních stran". Unionisté tak zjevně nepočítají s dohodou s komunisty. Tím se šance na zvolení prezidenta výrazně zmenšuje, neboť vládní koalice sama nedá v obou komorách dohromady potřebných 141 hlasů, které jsou ke zvolení v třetím kole volby nutné. "ODS má svého kandidáta a o nikom jiném není diskuse. Od nás neočekávejte, že budeme hledat někoho, kdo tou osobností není," poznamenal Bendl. Klaus je přitom pro vládní koalici nepřijatelný. "Hledáme rezidenta, který by měl širokou podporu veřejnosti a bude politické síly spíše spojovat než rozdělovat," uvedl Mareš s tím, že právě druhou podmínku Klaus nesplňuje.

Je čas na přímou volbu

Mareš přiznal, že chce tento týden přesvědčit šéfy parlamentních stran o zavedení přímé volby. Připustil, že pokud ODS bude trvat na Klausovi, jiná cesta než volba občany není. "Přímá volba je řešením, je na to čas. Když zvednete ten prapor, ODS vás podpoří," reagoval Bendl. Soc. dem. spolu s lidovci jsou však pro to, aby třetí pokus učinili poslanci a senátoři. Ještě v pátek večer premiér a šéf soc. dem. Vladimír Špidla i šéf KDU-ČSL vyjádřili přesvědčení, že se společného kandidáta podaří najít. Rovněž místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach, velký zastánce Miloše Zemana, včera po stranické konferenci v Olomouci prohlásil, že je třeba najít kandidáta, který bude mít podporu nejen vládních, ale i ostatních parlamentních stran s výjimkou KSČM. "Při poměrech, které jsou v parlamentu, jen koaliční nominace nezajistí volbu prezidenta," uvedl Škromach.

Kasal nevyloučil dohodu s KSČM

"Než půjdeme znovu na Hrad, měli bychom se dohodnout se všemi demokratickými stranami," řekl včera Právu místopředseda lidovců Jan Kasal. Dodal, že však nelze vyloučit ani dohodu s komunisty. "Zatím by mělo jít o shodu demokratických stran, i když nechci vylučovat, že bude muset dojít k dohodě i s KSČM," prohlásil. Podle Kasala však situaci velmi komplikuje neústupný postoj ODS. "Přijde mi to velmi necitlivé," řekl v narážce na šest kol ve dvou volbách, kterými již Klaus prošel a nikdy nezískal dostatek hlasů. Také komunisté se chtějí pokusit zvolit prezidenta ještě v Parlamentu. "Přáli bychom si, aby třetí volba byla co nejdříve, ale po dohodě všech parlamentních stran," řekl včera v televizi Prima místopředseda Václav Exner.

Grušovi se nechce

Nikdo z politiků nechce žádná konkrétní jména prozradit. "Mám tipy," prohlásil Mareš a pouze upřesnil, že "typově se některá jména již objevila". Také předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl řekl, že návrhy existují, ale zveřejnit jejich jména "znamená dopředu je odrovnat". Kuloárově se spekulovalo o prezidentovi NKÚ Lubomíru Voleníkovi či senátorce Dagmar Lastovecké. Oba však kandidaturu okamžitě odmítli, navíc oba jsou členové ODS. Objevilo se také jméno velvyslance v Rakousku Jiřího Gruši. "Cítím se polichocen, je to hezké, ale není to moje idea," řekl v sobotu ČTK a Českému rozhlasu. Zatím nechce ani přemýšlet o možnosti, že by byl přímo osloven jako kandidát: "Je to, jako byste mě zachytil při vylézání z vany. Nejdříve musím najít ručník a zapřemýšlet, co se děje." Zazněla rovněž jména někdejších ministrů zahraničí Jiřího Dienstbiera a Jaroslava Šedivého, kterého zvažovali ještě před první volbou nominovat právě unionisté, nebo ombudsmana Otakara Motejla.

Reklama

Související články

Hrad v únoru osiří

Ani ve třetím kole druhé volby hlavy státu nebyl nový prezident České republiky zvolen. Václav Havel, kterému končí mandát příští neděli 2. února, se tak ani...

Moserová o dalších možných kandidátech

Neúspěšná kandidátka na prezidenta senátorka Jaroslava Moserová v rozhovoru pro deník Právo nevyloučila, že by se mohla účastnit i třetí volby. Avšak tuto...

Výběr článků

Načítám