Hlavní obsah

Z plánovaných 5000 sociálních bytů se postaví nejvýše polovina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) mělo v letech 2016 až 2021 k dispozici 7,5 miliardy korun z evropských fondů na výstavbu 5000 sociálních bytů, do konce roku 2023 se jich podaří postavit nejvýše 2212. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který poukázal na zprvu problematické podmínky nastavení dotací i zdlouhavé posuzování projektů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo pro místní rozvoj

Článek

Resort nejprve kvůli nezájmu o obtížně získatelnou dotaci v roce 2017 snížil alokaci peněz ze 7,5 na 4,5 miliardy.

„Až poté zatraktivnilo podmínky pro získání dotace, čímž se zájem částečně zvýšil. Kvůli snížení alokace peněz z roku 2017 už ale na podporu nedosáhlo 28 projektů, přestože splnily podmínky,” konstatovali kontroloři.

Další úspěšní žadatelé o dotaci od projektu ustoupili v průběhu procesu a jen do konce kontroly tak skončilo 76 projektů, z nichž mohlo být postaveno 522 sociálních bytů.

NKÚ podal trestní oznámení kvůli financím na IT podporu proticovidových opatření

Krimi

„Jako důvod uváděli žadatelé například nejistotu právního prostředí plynoucí z neexistence zákona o sociálním bydlení, vysokou administrativní zátěž a podobně,” připomněl NKÚ.

Jako zásadní se jeví i délka administrace a způsob hodnocení projektu. Posuzování projektů například trvalo namísto očekávaných 152 dnů v průměru 252 dnů.

Ministerstvo pod vedením Kláry Dostálové (ANO) zároveň nijak nezohledňovalo náklady v přepočtu na podpořený byt, lůžko nebo osobu využívající sociální bydlení a nestanovilo ani žádné jiné kritérium, které by bralo v potaz vynaložené peníze v porovnání s jejich přínosy.

Reklama

Výběr článků

Načítám