Hlavní obsah

Z ostravských lagun odvezli všechny kaly. Sanace po 17 letech končí

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jedno z nejznečištěnějších míst v Česku, ropné laguny po chemičce Ostramo ležící poblíž ostravského sídliště Fifejdy, je vyčištěno. Po 17 letech, kdy státní sanace obří ekologické zátěže začala, byly z Ostravy odvezeny všechny kaly. Skončila hlavní etapa sanace a Ostravany už nebude obtěžovat nesnesitelný zápach.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Odbagrováno a odvezeno. V ostravských ropných lagunách je už jen dešťová voda.

Článek

„I když se situace letos zkomplikovala ukončením provozu tlakové plynárny ve Vřesové, kde se měly odvezené kaly po chemičce Ostramo spálit, jsem rád, že se našlo jiné řešení a harmonogram se daří naplňovat,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Dodal, že ostravské vybagrované ropné kaly budou nakonec spáleny v koncovém zařízení v Německu.

Pražská firma AVE CZ odpadové hospodářství již má s německým partnerem uzavřenou smlouvu. Bohužel se tak státní zakázka prodraží o dalších 27,5 milionu korun. Odvoz nadbilančních kalů z ostravských lagun vyjde na celkem 480 milionů korun.

Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku Diamo, který má zakázku na starosti, uvedl, že ještě zbývá spálit 12 tisíc tun kalů, které jsou nyní bezpečně uloženy v meziskladech na dvou místech v Česku, a to v severních a jižních Čechách. Firma AVE CZ je podle smlouvy musí zlikvidovat do roku 2022.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V ostravských ropných lagunách je už jen dešťová voda.

„Celá sanace však ještě není na úplném konci, kaly jsou už ale pryč, což je výborná zpráva pro Ostravu. Ještě se musí vyčistit kontaminovaná zemina. Další kroky jsou v gesci ministerstva financí,“ shrnul Kašpar.

Do areálu ostravských lagun se od konce 19. století ukládaly odpady z rafinérské výroby, později i odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Po ukončení činnosti chemičky Ostramo v roce 1996 převzal vzhledem k rozsahu a náročnosti likvidace lagun odpovědnost za jejich odstranění stát. Likvidaci ekologické zátěže však po 17 let provázely problémy, dokonce se v roce 2011 těžba kalů zcela zastavila. Zjistilo se totiž, že v lagunách je více kalů, než se předpokládalo. Vytěžila je až nyní společnost AVE CZ.

Zasáhněte, vyzývá Ostrava vládu kvůli ropným lagunám. Bojí se kontaminace vody i znehodnocení území

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám