Hlavní obsah

Z nového bodového systému vypadnou bagatelní přestupky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z bodového systému postihu neukázněných motoristů budou vyňaty některé drobné přestupky, například nemá-li motorista při silniční kontrole u sebe řidičský průkaz. V nedělní Partii TV Prima to sdělil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Foto: Milan Freiberg, Právo

Kontrola rychlosti. Ilustrační foto

Článek

Postih vážných přestupků však v chystaném novém bodovém systému naopak přitvrdí, takže řidič snadněji přijde o řidičák. [celá zpráva]

„Chceme především trestat piráty silnic a lidi, kteří za volantem nedodržují téměř nic, co se dodržovat má. Naopak z bagatelních přestupků už nechceme dělat vědu,“ ujistil Ťok. Tyto málo nebezpečné přestupky by měly být řešeny policisty blokovou pokutou nebo jen domluvou.

Zůstanou jen dvě kategorie bodů

Jak už Právo informovalo, zásadní změnou je, že místo dosavadních dvou až sedmi bodů budou v novém systému pouze dvě kategorie. Šest bodů pro ty nejvážnější přestupky a čtyři pro relativně méně nebezpečné. Původně přitom MD počítalo se třemi kategoriemi bodů. Zcela tak mají zmizet dvoubodové přestupky.

Systém se touto změnou zjednoduší, pro řidiče to ovšem bude znamenat, aby si ještě více dávali pozor na dodržování pravidel.

Vždyť aby po dosažení dvanácti bodů přišli na rok o řidičský průkaz, budou nově stačit pouhé tři lehčí přestupky. Například když budou třikrát policisty přistiženi, že za jízdy drží v ruce mobilní telefon, za což mají být nově čtyři místo dosavadních dvou bodů.

Nový bodový systém poputuje začátkem února do meziresortního připomínkového řízení a pak ke schválení do vlády a parlamentu. Platit však nezačne dříve než v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám