Hlavní obsah

Nový bodový systém vůči řidičům přitvrdí

Právo, Jiří Novotný

Při dopravních nehodách loni v Česku zemřelo 571 lidí, o 69 více než v roce 2017. Přibylo i těžce zraněných, jichž si nehody v loňském roce vyžádaly 2339. I to je důvodem, proč má chystaný nový bodový systém zpřísnit ještě víc, než ministerstvo dopravy (MD) původně zamýšlelo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak Právu v pondělí potvrdila mluvčí MD Lenka Rezková, zásadní změnou je, že místo dosavadních dvou až sedmi bodů by v novém systému měly být pouze dvě kategorie. Šest bodů pro ty nejvážnější přestupky a čtyři pro relativně méně nebezpečné. Původně přitom MD počítalo se třemi kategoriemi bodů. Zcela tak mají zmizet dvoubodové přestupky.

Začínajícím dvojnásob

Systém se touto změnou zjednoduší, pro řidiče to ovšem bude znamenat nemalé přitvrzení. Vždyť na to, aby po dosažení dvanácti bodů přišli na rok o řidičský průkaz, budou stačit pouhé tři lehčí přestupky. Například když budou třikrát policisty přistiženi, že za jízdy drží v ruce mobil, za což mají být nově čtyři místo dosavadních dvou bodů.

Novinkou má být i navyšování sazeb na dvojnásobek pro začínající motoristy, tedy zavedení řidičského průkazu na zkoušku.

Z pěti na šest bodů se má zvednout postih jízdy na červenou. Pokud řidič projede dvakrát křižovatkou, když na semaforu svítí červená, přijde o řidičák.

Naopak zkrátit řidičům čas strávený na křižovatkách chce ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) změnou pravidel. Podle ní by na světly řízené křižovatce měli řidiči smět odbočovat doprava, i když svítí červená, ale v pruhu ve výhledu nic nejede.

Striktně MD hodlá v novém systému stanovit minimální odstup, který budou muset řidiči dodržovat, pokud se chtějí vyhnout čtyřem bodům. Jak informovala ČT, při rychlosti větší než 80 km/h má být tento odstup nejméně padesát metrů a při padesátikilometrové rychlosti třicet metrů.

V platnost až v roce 2020

Statistiku bodového systému za celý rok 2018 ještě MD nezveřejnilo. Podle údajů za loňské první pololetí bylo 39 640 řidičům, kteří dosáhli dvanácti bodů, automaticky na rok odňato oprávnění řídit v Česku motorová vozidla. Nějaký bod na svém kontě mělo k 30. červnu 477 tisíc motoristů.

S tím, že dosavadní bodový systém, který je v platnosti už třináctý rok, je nutné zefektivnit, souhlasí i dopravní policie. „Proto jsme se na přípravě nového systému podíleli. Další osud tohoto návrhu je ale plně v gesci ministerstva dopravy,“ řekl už dříve Právu ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch.

Podle Rezkové bude nový bodový systém zaveden nejdříve počátkem roku 2020. Čeká jej totiž dlouhé schvalování. Ministerstvo dopravy teď v lednu zašle návrh do meziresortního připomínkového řízení a pak předloha poputuje do parlamentu, kde zřejmě padnou desítky pozměňovacích návrhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám