Hlavní obsah

Z Libye přes Kyjev se vrátili čtyři Češi

– Praha
Právo, Petr Janiš, Michael Švec

Ve čtvrtek o půl čtvrté na ruzyňském letišti přistáli čtyři Moravané, kterým se s velkou dávkou štěstí podařilo dostat z Tripolisu. Letěli přes Kyjev, kam je dopravil ukrajinský vojenský speciál. Snad nejtěžší ze všeho bylo překonat davy lidí prchajících z bouřící se Libye.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva: Roman Urban, Martin Julina, Vlastmil Gurica, a Jan Petrůj na ruzyňském letišti.

Článek

„Provedli nás Ukrajinci, kteří na letišti udělali koridor, kudy se chodilo ke speciálním letům,“ řekl Právu Martin Julina z Kroměříže. Zaměstnanci vizovické firmy Unico Modular v Libyi týden pracovali na stavbě zázemí fotbalového stadiónu poblíž Tripolisu. O únik ze země se snažili od pondělí, kdy se dozvěděli, že při demonstraci byly zabity desítky lidí.

„Spali jsme v úplně v nehorázných podmínkách. Odvezli nás pak do kempu, za zdí zněly výbuchy, střelba a troubení,“ přiblížil Právu Vlastimil Gurica. Nemohli se s nikým spojit. Informace o dění měla moravská čtveřice díky satelitnímu vysílání televize al-Džazíra. „Nefungovala mobilní síť, bylo skoro nemožné se vůbec někam dovolat.

„Jediní, kdo se u nás postarali, byli Ukrajinci. Německá ambasáda a německé speciály nás odmítly,“ poznamenal Roman Urban.

Milan Ekert z českého velvyslanectví na Ukrajině postup Kyjeva ocenil. „Ukrajinská strana velmi pomohla. Vypravila tam svůj speciál a na neobsazená místa dala velkorysou nabídku lidem od nás,“ dodal s tím, že Kyjev se rozhodl Moravanům pomoci, aniž by ji o to české úřady předtím žádaly. Upozornil také, že ambasáda pak čtveřici pomohla sehnat let z Kyjeva do Prahy.

Česká vlajka chyběla

Moravští stavbaři přitom měli zprávy, že by se s nimi česká ambasáda v Tripolisu měla spojit na letišti, kde vládl chaos. Na letišti viděli vlajky jiných evropských států včetně Ukrajiny, u nichž se shromažďovali jejich občané. Ne však českou. „Bohužel jsme tam konzula, nebo někoho, kdo tam měl být, nenašli,“ řekl Jurina.

A jaké měli zkušenosti s Libyjci? „Ti, co nás obsluhovali, to až tak neprožívali. Nebyli jsme ale v centru dění,¨ řekl Jan Petrůj. Na tripoliském letišti se setkal s přísným zákazem fotografování. „Dokonce jsem viděl, jak ochranka jednoho člověka, co fotil mobilem, nacpala do auta a někam odvezla,“ dodal.

Do Kyjeva se dostali promrzlí a mokří. „Ve středu celý den pršelo, čekali jsme před letištěm. V letadle se netopilo, usušili jsme se až v Kyjevě,“ řekl Gurica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám