Hlavní obsah

Z léta do sněhu. Přijde prudké ochlazení

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející týden začne letními teplotami, které na některých místech budou ještě šplhat až k 27 stupňům. Před víkendem se ale dočkáme výrazného ochlazení, které na hory přinese první sníh, uvedla v pondělí pro Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.9.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zatímco zpočátku týdne k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, ve středu počasí u nás začne ovlivňovat studená fronta a o víkendu sem pronikne studený a vlhký vzduch od severozápadu, který srazí teploty i o 15 stupňů,“ shrnula Honsová výhled na počasí v tomto týdnu.

„Oblačnosti i srážek bude hodně, a navíc bude foukat čerstvý vítr, který bude naši pocitovou teplotu ještě snižovat. Místo dnů babího léta, které máme spojené se sv. Václavem, nás čekají první sněhové vločky na horách,“ dodala.

Na rovnodennost teplo

Během pondělí bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 21 a 25 stupni. Vát bude slabý až mírný jihovýchodní vítr.

„V úterý 22. září startuje astronomický podzim, a to přesně v 15:30, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah a nastává podzimní rovnodennost,“ uvedla Honsová. Bude skoro jasno až polojasno, po ránu ojediněle s mlhami. Ranní teploty klesnou na 12 až 8 stupňů, nejvyšší denní vystoupí na 23 až 27 stupňů. „Takto teplo bylo naposledy před 11 lety,“ připomněla meteoroložka.

Ve středu bude zpočátku dne jasno až polojasno. Během dne začne od západu oblačnosti s deštěm přibývat, ojediněle se vyskytnou bouřky. Noční teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, přes den se oteplí na 21 až 25 stupňů. Ovšem během dne už se bude od západu ochlazovat.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky, ojediněle bouřky. Ráno bude ještě relativně teplé, mezi 15 a 11 stupni. Přes den budou teploměry ukazovat 21 až 25 stupňů.

Před víkendem prudké ochlazení

Razantní změna se chystá na pátek, kdy bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Teploty v noci spadnou na 14 až 10 stupňů, přes den zůstanou jen mezi 15 a 19.

V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor i déšť se sněhem. Po ránu bude ochlazení citelnější, teploty klesnou k 10 až 6 stupňům. Přes den zůstanou jen mezi 9 a 13 stupni.

Zataženo až oblačno bude i v neděli, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor bude padat i déšť se sněhem. Noční teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, přes den zůstanou v rozmezí 9 až 13 stupňů, na jižní Moravě vystoupí až na 15.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám