Hlavní obsah

Z krásné matky dvou dětí udělala láska bitou narkomanku

Právo, Stáňa Seďová

Měla dvě děti, spokojené manželství. Jenomže pak potkala bývalou lásku ze střední školy. Rozvedla se a chtěla s ní založit novou rodinu. Partner ji ale stáhl do drog, okrádal ji, přišla kvůli tomu o děti, a surově, i když chytře, ji dva roky bil. Ani to ji nedonutilo násilníka opustit. Až když zabil dítě, které s ním čekala.

Foto: Fotograf bez talentu

Linda přišla o své dvě děti, spadla do drog.

Článek

Příběhy týraných lidí začínají často paradoxně láskou, velkou a romantickou.

„S manželem a dětmi jsme se nastěhovali do bytu po babičce v Jablonci. Hned první den jsem ho potkala. Říkejme mu třeba Robin. Okamžitě jsem se znovu zamilovala. Pak to vzalo rychlý spád. Rozvedla jsem se, žila s dětmi. Po půlroce velké lásky se k nám nastěhoval natrvalo. A pak začalo peklo,“ popisuje Linda (31) okamžiky, které jí převrátily život.

„Začalo to fackami. Strašně žárlil. Myslel si, že mám doma nevěstinec a spím s cizími chlapy za peníze. Jednou mě na celý víkend zavřel v ložnici, abych ho nemohla podvést. Nedokázala jsem mu to vysvětlit. Pak brečel a omlouval se. Jenomže se to zhoršovalo. Bil mě vždycky tak, aby to nebylo vidět. Do ledvin a tak. Už měl zkušenosti, protože mi pak jeho sestra řekla, že ji jako malou tak mlátil. Dlouho mě neudeřil do obličeje,“ popisuje důmyslnost svého tyrana Linda.

Byla jsem těhotná a on mě zkopal tak, že už lékaři dítě nedokázali zachránit. Až tehdy jsem odešla

Vzpomněla si, že ji na začátku varovala i jeho matka, vědoma si zrůdné stránky svého syna. Sama totiž od svého manžela snášela násilí, když jejich děti vyrůstaly.

Stál jí na hlavě

K násilí nikdy nedošlo, když byly doma děti. Zamilovaná žena později zjistila, že její vyvolený bere pervitin. Okrádá ji o peníze a cennosti. Ale i tehdy byla láska silnější.

„Nakonec jsem do toho spadla i já. Chtěla jsem ho pochopit. A taky, když mě bil v těch stavech, tolik to nebolelo,“ poznamenala Linda.

„Přišla jsem o děti, vzal si je exmanžel. Ale ani to mi tehdy nestálo za to, abych byla schopná to ukončit. Jednou mě doběhl po hádce u rodičů v parku, zkopal mě tak, že jsem zůstala ležet s nohou vykloubenou v kyčli a v obličeji by mě nepoznala ani vlastní máma. Nehýbala jsem se, nebránila. Tak to bolelo míň. Zapálil si a stál mi na hlavě. Pak šla okolo paní, prosila jsem ji, ať zavolá záchranku. Ale běžela pryč. Až mě tam našla jeho máma a přivolala pomoc,“ popisuje hrůzné zážitky týraná žena. Ani tehdy Linda od Robina neodešla.

„Byla jsem těhotná a on mě zkopal tak, že už lékaři dítě nedokázali zachránit. Až tehdy jsem odešla. V léčebně jsem byla půl roku. Pak jsem pracovala v Německu, ale pořád jsem se vracela do závislosti. Byla jsem sama, na ulici. Až když jsem se chtěla zabít, řekla jsem si, že se zkusím dát dohromady. Zabít se můžu vždycky. A povedlo se to. Jsem pět let čistá, pracuju v Praze a děti vídám, kdy chci. Můj bývalý manžel je skvělý chlap a dobře se o děti stará,“ vypověděla Právu svůj příběh Linda.

Týrané ženy se nechaly nafotit

Byla jednou z těch, které se přihlásily na výzvu populárního Fotografa bez talentu, který fotografiemi s nalíčenými dobrovolnicemi chtěl poukázat na nebezpečí a hrůznost denního života obětí násilníků a tyranů. Jenomže v ten moment se ukázaly statistiky v praxi.

„Řekl jsem si, že oslovíme ženy z fanoušků mé facebookové stránky a zájemkyním na fotky namaskujeme falešné modřiny. Během hodiny se ozvalo asi sto padesát žen. Všem jsme poslali informace o projektu a jen mimochodem jsme se zeptali, zda se s domácím násilím již někdy setkaly. Z odpovědí bohužel vyplynulo, že se s týráním setkala skoro třetina těchto náhodně oslovených žen. Rozhodli jsme se tedy kampaň udělat autentickou a využít skutečných příběhů skutečných lidí,“ vysvětlil projekt Úcta bez talentu Fotograf bez talentu, který skrývá svou civilní identitu.

„Když jsem na to reagovala, nevěděla jsem, o co jde. Ale to, že pak třetina znala na vlastní kůži, o čem je týrání, mě nepřekvapilo. Z léčebny znám hrozivé

příběhy, třeba paní, kterou vysvobodilo až to, když jejího opilého manžela přejel vlak,“ dodala žena, která se nechala bít podle svých slov „jen“ dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám