Hlavní obsah

Z dopuštění Božího

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roman Šebrle, vítěz nejnáročnější a "nejolympijštější" discipliny, dostal za zlatou medaili milión korun českých. Jaká to fůra peněz! Zhruba třicet tisíc dolarů, přibližně desetina ročního příjmu málo známého českého hokejisty v NHL. Z jiného hlediska: půl měsíčního platu ligového fotbalisty Karla Poborského.

Foto: Petr Šenkyřík

Sokolník Monti

Článek

Nebo také málo významná část roční gáže Aleše Hušáka, "generála" Sazky, akciové společnosti, která částí svého výnosu financuje český sport. Abychom byli spravedliví: Armáda České republiky, zaměstnavatel olympijského vítěze, povýšila kapitána Šebrleho na majora. Buď podplukovnické hvězdy neměla právě na skladě, nebo holt šetří - Šebrle Nešebrle.

Ani půl slova proti českým hokejistům v NHL či Poborskému. Bez něho by byl jediný kloudný fotbalový klub Česka poloviční a národní manšaft by v záloze těžce kulhal. Jemu i hokejistům jejich peníze patří. Povzdechl si však při televizním přenosu jeden z kapitánů házené, kdysi výstavního českého sportu: do Pekingu na olympiádu se asi neprobojujeme, není z čeho vybírat! Stejně si povzdechli trenéři desetiboje a sám Šebrle: následovníky nevidět!

 Kdo by také podstupoval nelidskou dřinu za odměnu tak neúměrnou? Fotbalisté ani hokejisté se o následovníky bát nemusejí, velké peníze za dobré výkony to zaručují. Nemohu se zbavit dojmu, že vedení českého sportu je pokrytecké a hoví nízkým davovým pudům: milión korun veřejnost spolkne, deset miliónů by ji mohlo naštvat. Závidí-li někdo předním manažerům jejich milióny a záviděl-li by kdo Šebrlemu třeba těch deset miliónů, je na místě odpověď: předveďte totéž a peníze jsou vaše!

 Dokud se tato samozřejmost neprosadí, nehneme se ani v ekonomice, ani ve sportu. A na olympiádu budeme dále vysílat dědečky a babičky s nadějí, že z dopuštění Božího snad i nějakou další medaili získají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám