Hlavní obsah

Web ministerstva práce napadli hackeři

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) čelilo ve čtvrtek večer kybernetickému útoku. Informaci Novinkám potvrdila šéfka resortu Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hackerský útok Maláčová na dotaz redakce potvrdila. „Kyberútok je silný výraz. Neevidujeme žádnou krádež dat nebo poškození našich systému,” upřesnila ministryně.

Podle informací Novinek se terčem staly také servery České správy sociálního zabezpečení. Ta spadá taktéž pod resort Maláčové. „Došlo k masivnímu kybernetickému útoku na systémy veřejné správy. Magistrátní servery útok přežily. Byla provedena odstávka pro okamžitou záplatu na emailový systém,” uvedl na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Kritické bezpečnostní chyby ohrožují uživatele Windows

Software

Redakce se s dotazem obrátila taktéž na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), zatím však bez odpovědi.

Úřad přitom ve středu na svých stránkách varoval před možnou zranitelnost při využívání nástroje od softwarové společnosti Microsoft, konkrétně Microsoft Exchange server. Ten je často využíván firmami, ale i různými úřady pro e-mailovou komunikaci, správu a sdílení kalendářů či kontaktů či internetové úložiště neboli cloud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám