Hlavní obsah

VZP přispěje na ozdravné pobyty dětí z oblastí postižených smogem

Právo, Václav Pergl

Pro děti, které žijí v oblastech dlouhodobě postižených smogem, připravuje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) projekt za 20 miliónů korun. Přispěje jim na ozdravné pobyty.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v centru Ostravy

Článek

„Cílem je, aby jich co nejvíce mohlo alespoň na čas odjet ze zamořených oblastí na zdravý vzduch,“ řekl Právu ve středu Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Organizátorům ozdravných pobytů, kteří splní stanovené podmínky, chce podle Tichého VZP přispět částkou až 1200 korun na každého svého malého pojištěnce.

Podle některých zdrojů je znečištěné ovzduší v Česku příčinou až šesti tisíc předčasných úmrtí ročně. Projekt nazvaný S VZP za zdravým vzduchem má být zaměřen na děti navštěvující mateřské školky či základní školy (zpravidla ve věku 4–16 let), které žijí v oblastech s častým výskytem smogu. Konkrétně jde o lokality, kde je imisní limit překračován více než 35x ročně.

Start v březnu

„Chceme tak alespoň trochu přispět k omezení zdravotních následků, které může smog dětem působit, protože v dospělosti vedou až k chronickým onemocněním,“ uvedl Tichý.

Program by měl začít od března, přičemž příspěvky by mělo být možné čerpat zpětně na pobyty uskutečněné od začátku roku.

Příspěvek je určen na tuzemský ozdravný pobyt dlouhý minimálně pět dní. Požádat o něj mohou organizátoři, kterým již byla na pobyt poskytnuta část peněz například od kraje, města či třeba z fondu, který zřizuje zastupitelstvo měst. Příkladem je ostravský Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší.

Příspěvek až 1200 korun může být poskytnut na každé dítě, které chodí do školky či na základní školu, je pojištěncem VZP a není přeregistrováno k jiné pojišťovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám