Hlavní obsah

Vždy vítěz

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoliv čtyřiadevadesát miliard, nýbrž jen čtyřiaosmdesát miliard korun bude činit schodek státního rozpočtu na příští rok. Předseda lidovců Miroslav Kalousek to označil za dobrou zprávu pro veřejnost. Je to však především skvělá zpráva o Kalouskovi.

Foto: Stanislava Dvořáková

Příběh na fotografi Jiřího Kočí Hledání Stromoucha je jednou z nejznámějších pověstí okolní přírody města Ústí nad Orlicí.

Článek

Za větší rozpočtový schodek se totiž bil Stanislav Gross, za menší Miroslav Kalousek jako reprezentant dvou slabších koaličních stran. Ještě ve středu večer se zdálo, že nikdo neustoupí až do těch hrdel a statků, čti i kdyby to pád vlády stát mělo. Ale to jen tak vypadalo, samozřejmě, jsou to jen takové berany beran duc pro voliče. Nechci brát jméno boží nadarmo, ale jakýmsi božím řízením ve většině koaličních ducech vítězí Kalousek.

 I z tohoto rozpočtového klání vyšel jako rytíř ve skvělé zbroji, hájící státní kasu. Zato Stanislav Gross, sesednuvší z koně, bude v rouchu kajícníkově vysvětlovat své straně a voličům, proč se deset miliard korun musí ušetřit především v sociální oblasti. Ta polyká největší část rozpočtu, a kde je hodně peněz, tam se možná i hodně plýtvá. I lidovecká a unionistická ministerstva budou muset samozřejmě šetřit, avšak hlavní tíhu úspor ponese ministerstvo Škromachovo.

U opasku Miroslava Kalouska se houpá další skalp. Kalouskův význam a proslulost rostou skokem díky skvělé práci jeho reklamní agentury, a tou je sociální demokracie. Při každém sporu s lidoveckým předsedou totiž vedení ČSSD nejprve mohutně troubí k útoku a k neústupnosti, což se však pravidelně mění v signál k ústupu a obrany. Proč se tak pravidelně děje, to snad vědí jen v Lidovém domě.

Jsem rád, že schodek rozpočtu bude nižší. Nazývá-li to však Miroslav Kalousek dobrou zprávou pro společnost, nemluví pravdu. Pro důchodce, státní zaměstnance a pro nezaměstnané, kteří by rádi pracovali, o práci však nezavadí, na té zprávě dobrého není nic. Pro policisty, hasiče a vojáky hodně. Od prvního ledna dostanou měsíčně přidáno průměrně šest tisíc korun.

Kdo by jim to nepřál za jejich těžkou a nebezpečnou práci. Právě na jejich přídavky se ale musí najít peníze v oblasti sociální. A kdo jiný než Kalousek přichází s myšlenkou, aby se policisté, vojáci a hasiči o své přídavky podělili s učiteli a vědci. Možná, že ČSSD opět zabubnuje k útoku a k neústupnosti, ale že tentokrát neustoupí, i kdyby pro jednou byl ústup žádoucí. Ať však udělá cokoliv, Kalouskova chytlavá myšlenka zůstává. Lidovecký předseda tak dává vzpomenout na Hrabalova strýce Pepina: vždy vítěz! Za nezištné pomoci ČSSD, dodávám já.

PRÁVO 17. září 2004

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám