Hlavní obsah

Výzkum: krajské volby by vyhrála ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Listopadové volby do krajských zastupitelstev by vyhrála ODS, která by od voličů získala 35 procent hlasů. Vyplývá to z průzkumu Sociologického ústavu AV ČR. Volební účast podle výzkumu by činila 58 procent.

Foto: Jan Řehounek

Gauginovy dřevoryty na stěně a účastníci vernisáže.

Článek

Respondenti odpovídali na otázku: V listopadu se budou konat volby do krajských zastupitelstev. Půjdete volit? "Rozhodně" by k volbám šlo 25 %, "spíše ano" 33 %. K volbám by nešlo 30 procent, z toho 16 % "spíše ne", 14 procent "rozhodně ne". Dvanáct procent osob nevědělo, zda by k urnám dostavily.

Lidem, kteří by volili, byla dále položena otázka: "Které politické uskupení nebo stranu budete volit ve volbách do Vašeho krajského zastupitelstva?"

Pětatřicet dotázaných by volilo ODS. 24 % by hlasovalo pro ČSSD a 15,5 procenta pro KSČM. Lidovci by získali 11,5 procenta.

Pro dotázané je při volbách rozhodující konkrétní osoba, její pověst a vystupování bez ohledu na to, která strana ji navrhla (35 %). 24 % respondentů pak upřednostňuje stranickou příslušnost před skutečností, o jako osobu se jedná. 40 procent se domnívá, že důležité je obojí, 1 % neví.

Výzkumu bylo podrobeno celkem 827 obyvatel České republiky starších osmnácti let. Šetření se konalo od 11. do 18. října 2004.

Navzdory uvedeným údajům lze nicméně na základě zkušeností z minulosti usuzovat, že voleb se zúčastní s největší pravděpodobností zhruba třetina oprávněných voličů.

Stranické preference pro krajské volby%
ODS35
ČSSD24
KSČM15,5
KDU-ČSL11,5
nezávislí3
Strana zelených1,5
Sdružení nezávislých kandidátů1
Evropští demokraté0,5
US-DEU0,5
Regionální strany a koalice0,5
Jiné strany1
Neví6
Zdroj: CVVM

Výběr článků

Načítám