Hlavní obsah

Vyvlastněte Karlův most, žádají stát aktivisté bojující proti jeho opravám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní město Praha se neumí starat o národní klenot Karlův most a měl by mu být odebrán, žádá po státu Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. Podle jejího viceprezidenta Martina Kadrmana nedokáže město národní památku účinně chránit. Kvůli sporným opravám padlo v úterý také další trestní oznámení.

Článek

"Protože se vlastník patřičným způsobem nestará o tuto památku a dovoluje její ničení, tak předpokládáme, a jsme o tom přesvědčeni, že podnět na vyvlastnění je oprávněný," řekl Kadrman.

Asociace proto chce, aby stát tuto památku vyvlastnil s tím, že výměnou části kamenů v zábradlí se most ničí, údajně se ztratily i některé historicky cenné kamenné kvádry. Kritizují také celkové amatérské úpravy, které národní symbol znehodnocují.

Asociace v úterý podala trestní oznámení kvůli údajnému chaosu v evidenci kamenů odebraných ze zábradlí Karlova mostu. Tvrdí, že v protokolech o fyzické likvidaci nevratně poničených kamenů chybí čísla některých kamenných kvádrů, které podle společnosti, jež opravy provádí, byly určeny ke zničení.

Oprava Karlova mostu trvá už přes dva roky a práce kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Podle ní bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu.

Národní památkový ústav zjistil při kontrole ve skladu kamenů vyřazených z Karlova mostu, že se v něm nacházejí i kvádry v dobrém stavu. Do skladu se přitom mají odvážet kameny poškozené, které už se nemohou vrátit do mostní konstrukce. Ústav bude usilovat o to, aby se použitelné kameny vrátily do těch částí mostu, které ještě čeká obnova.

Současná etapa rekonstrukce mostu by měla skončit v polovině letošního roku, pravděpodobně se ale prodlouží. Následovat bude rekonstrukce pláště a kleneb mostu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám