Hlavní obsah

Vystrčila přijmou nejvyšší představitelé Tchaj-wanu, vyznamenají Kuberu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se na Tchaj-wanu setká s nejvyššími představiteli země i čtyřmi ministry. Jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), který cestu na Tchaj-wan plánoval, ale nestihl uskutečnit, obdrží in memoriam tchajwanské vyznamenání. Kuberova manželka Věra, která se měla cesty rovněž zúčastnit, ze zdravotních důvodů nepojede, informovala mluvčí horní komory Sue Nguyen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

Vystrčil na Tchaj-wan odletí v sobotu odpoledne, přepraví ho stroj tchajwanských aerolinek. Rozhodnutí už dříve předseda Senátu zdůvodnil praktickými důvody spojenými s pandemií koronaviru. Český vojenský speciál by celou trasu bez mezipřistání nezvládl. Zpět Vystrčil poletí do Frankfurtu nad Mohanem, odkud ho přepraví stroj české vládní letky.

Většinu času bude delegace pobývat v hlavním městě Tchaj-pej, v plánu má i návštěvu dalších tchajwanských měst. Během cesty dostane ocenění za parlamentní diplomacii.

Testy a roušky

Po celou dobu cesty čekají na delegaci přísná hygienická opatření kvůli obavám ze šíření koronaviru. Tchaj-wan totiž patří mezi země, kterým se s nákazou podařilo dobře vypořádat. Jeho úřady tak mají obavy ze zavlečení nemoci ze zahraničí.

Členové delegace se musí před vstupem do letadla prokázat dvěma negativními testy na covid-19, další dva testy je pak čekají přímo v Tchaj-peji. Poslední test pak musí absolvovat po návratu ze země, protože navzdory nízkému výskytu nového koronaviru není Tchaj-wan oficiálně zařazen mezi bezpečné země. Během pobytu bude muset delegace nosit roušky a z hotelu se její členové dostanou pouze při oficiálních příležitostech.

Delegace na Tchaj-wan bude mít 90 členů. Poletí komerčním letadlem

Domácí

Vystrčila v neděli na letišti v Tchaj-peji uvítá ministr zahraničí Joseph Wu. V pondělí pak na šéfa českého Senátu čeká účast na setkání českých a tchajwanských podnikatelů, na podnikatelském fóru vystoupí například ministryně hospodářství Wang Mej-chua. Vystrčil se také potká s tchajwanskými bohemisty a prohlédne si výstavu fotografií z návštěvy bývalého českého prezidenta Václava Havla.

V úterý Vystrčil dostane medaili za parlamentní demokracii, předá mu ji jeho tchajwanský protějšek předseda legislativního dvora Jou Si-kchun. Ve středu bude Vystrčil jednat s předsedou vlády Su Čen-čchangem a ministrem pro vědu a výzkum Wu Čun-čungem. O den později ho přijme tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, která zároveň udělí státní vyznamenání Kuberovi.

Foto: Novinky

Pieta Jaroslava Kubery

Následovat bude jednání s ministrem zahraničních věcí Josephem Wuem a s ministrem kultury Li Jüng-tchem.

Těm, co pojedou na Tchaj-wan, se Čína zavře

Domácí

Tchajwanskou cestu Vystrčil zakončí v pátek setkáním se zástupci Taiwan Cooperative Bank a účasti na Fóru o společné politice USA, Tchaj-wanu, Evropské unie a Japonska ohledně „restrukturalizace dodavatelského řetězce”. Zpět do Česka by měl přiletět v sobotu dopoledne.

Cesty se zúčastní také pražský primátor Zdeněk Hřib či několik senátorů včetně předsedy výboru pro zahraniční věci Pavla Fischera nebo místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky.

Cesty se měla zúčastnit i Věra Kuberová, manželka zesnulého šéfa Senátu Kubery, ze zdravotních důvodů se ale podle Nguyen k delegaci nepřipojí.

Kuberová: Na Tchaj-wan pravděpodobně pojedu. Manželovi to dlužíme

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám