Hlavní obsah

Vystrčil na Tchaj-wanu řekl, že chce k cestě inspirovat další politiky

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí vystoupil v Tchaj-peji před studenty univerzity Čcheng-čch' s proslovem, v němž mimo jiné připomněl podobnosti České republiky a Tchaj-wanu. Obě země si podle něj svobodně vybraly život v demokracii.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„Je to právě demokracie a z ní vyvěrající svoboda, pravda a spravedlnost, které jsou našimi společnými hodnotami,” uvedl Vystrčil.

„Svoboda, pravda a spravedlnost jsou vaším nejlepším mečem. Mějte tedy prosím na paměti, že svoboda, pravda a spravedlnost jsou zároveň i vaším nejlepším brněním. Pečujte o svůj meč i o své brnění, jak nejlépe budete moci,” řekl posluchačům.

Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, tvrdí Peking

Svět

Vystrčil v projevu připomněl odkaz Václava Havla i svého předchůdce v čele horní komory Jaroslava Kubery (ODS), který s nápadem navštívit Tchaj-wan přišel a v lednu nečekaně zemřel.

Vystrčil vyjádřil naději, že jeho cesta bude inspirovat k návštěvě Tchaj-wanu další představitele z jednotlivých zemí i Evropské unie.

Projev předsedy Senátu Vystrčila na univerzitě Čcheng-čch'

Dokumenty

Čínský ministr vyhrožuje

Návštěvu předsedy Senátu odsoudil čínský ministr zahraničí Wang I. Podle něj Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny. Česká diplomacie v reakci na  ostré prohlášení pozvala „na kobereček” čínského velvyslance, od něhož očekává vysvětlení výroků, které jsou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) „za hranou”.

Čínský velvyslanec půjde na kobereček, výhrůžky Vystrčilovi jsou za hranou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám