Hlavní obsah

Potenciál je obrovský, hodnotili Vystrčil a spol. cestu na Tchaj-wan

• Aktualizováno
Novinky, jas

Do České republiky se v sobotu vrátila delegace politiků a podnikatelů, která doprovázela předsedu Senátu Miloše Vystrčila při jeho cestě na Tchaj-wan. Přínosy cesty Vystrčil a další účastníci zhodnotili na tiskové konferenci. Chtějí s nimi seznámit i premiéra Andreje Babiše (ANO).

Brífink po návratu senátní delegace z Tchaj-wanuVideo: ČTK

 
Článek

Vystrčil uvedl, že cesta měla za cíl navázat hospodářské kontakty a kontakty v oblasti vědy, výzkumu a inovací, ale zmínil i její symbolický rozměr, který popsal jako určité „narovnání páteře“. Narážel tím na nevoli a výhrůžky Číny a její snahu o to, aby se cesta neuskutečnila.

„Dostávali jsme velké množství podpůrných e-mailů,“ uvedl.

Řekl, že celkově je s návštěvou spokojený, přičemž zmínil sliby ze strany firem i politické reprezentace. Potenciál důvěry a ochoty spolupracovat je podle něj obrovský.

„Těším se, že poté, co skončí covidová epidemie, se dočkáme například i přímého spojení Tchaj-pej - Praha,” dodal.

Potlesk a slova díků. Vystrčila u letiště vítaly desítky lidí

Domácí

Podle Tomáše Goláně (za SEN 21) jsou investice jsou v podstatě připraveny. „Je nachystaná páska, kterou je třeba jenom přestřihnout," řekl.

Čeští podnikatelé, kteří byli součásti delegace, absolvovali na Tchaj-wanu podle předsedy Česko-tchajwanské obchodní komory Pavla Diviše kolem 280 schůzek s tamními protějšky. „Nejeli jsme si tam pro sliby, ale pro příležitosti. Slib nám nepomůže. Teď je na českém byznysu, abychom příležitosti zpracovali a přínos z nich udělali,” řekl novinářům.

Společnost Circular Energy, která se zabývá recyklací plastu, si už na Tchaj-wanu domluvila podle Diviše přímého distributora. Firma Veracity Protocol se s tchajwanskými partnery podle něho dohodla, že jim vytvoří aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže rozpoznat padělané roušky. Na spolupráci se dohodla i s tiskárnou cenin. Firma TGS uzavřela dohodu o vývoji obráběcích strojů.

Členové senátní delegace chtějí seznámit s výsledky své cesty na Tchaj-wan premiéra Andreje Babiše (ANO) a další ministry.

„Musíme zřejmě některým našim ministrům včetně pana premiéra ještě znovu vysvětlit, jak obrovský potenciál přivážíme a jakou šancí výsledky naší cesty jsou. My to nejdříve uděláme a následně uvidíme, zda budou ochotni proinvestovat se z krize, která nás čeká, i s pomocí tchajwanských investic,” uvedl Vystrčil.

Tchaj-wan ocenil zesnulého předsedu Senátu Kuberu in memoriam státním vyznamenáním

Svět

Delegace byla na Tchaj-wanu týden, přiletěla v sobotu dopoledne.

Vystrčil jednal s nejvyššími představiteli Tchaj-wanu a věnoval se i ekonomické diplomacii. Obdržel medaili za parlamentní demokracii.

Jeho předchůdce v pozici šéfa Senátu a iniciátor cesty Jaroslav Kubera, byl in memoriam oceněn Řádem příznivých oblaků.

Čína, která k ostrovu přistupuje jako k odštěpenecké provincii, cestu šéfa Senátu kritizovala jako narušení principu jedné země.

Přivítání Vystrčilovy delegace v pražských KbelíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám