Hlavní obsah

Výstavbu na Formanově náměstí pražští zastupitelé nezamítli

Právo, Petr Janiš

Přes dvouhodinovou diskusi pražští zastupitelé ve čtvrtek pouze vzali na vědomí petici proti možnosti postavit na rohu náměstí Miloše Formana novostavbu. Nesouhlasili s návrhem Jana Čižinského (Praha sobě), aby město podniklo právní kroky proti zamýšlené novostavbě. Pro jeho návrh hlasovalo jen 23 z 65 zastupitelů.

Foto: Vizualizace TaK Architects

Poslední návrh budovy Brand Store na náměstí Miloše Formana při rohu Bílkovy a Pařížské ulice.

Článek

Petice žádala, aby nezastavitelné zůstalo celé Formanovo náměstí, ne pouze jeho část. Vyzvala město, aby řeklo jednoznačné ne návrhům na umístění budov na náměstí a zamítlo příslušnou část projektu Staroměstská brána od TaK Architects.

Za projektem stojí majitelé hotelu InterContinental (miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš). Signatáři petice nezpochybňovali celý projekt, jen jeho problematickou část objekt Brand Store na Formanově náměstí o výšce čtyř poschodí.

500 podpisů za 5 dní

Pod petici se navzdory opatřením spojeným s covidem-19 během pěti dní podařilo podle exstarosty Prahy 1 Pavla Čižinského (Praha sobě) během pěti dnů sesbírat na 500 podpisů.

Petice reagovala na fakt, že magistrátní památkový odbor a odbor územního rozvoje vydaly na žádost investora stanoviska, v nichž stavbu na Formanově náměstí umožnily. S nimi může investor požádat o územní rozhodnutí.

První budova 21. století na Václavském náměstí je před dokončením

Tipy a trendy

Stanovisko magistrátního památkového odboru je v rozporu s odborným názorem Národního památkového ústavu. Ústav navrhl prohlásit hotel InterContinental i s okolím, tedy i s náměstím Miloše Formana, za kulturní památku. Ministerstvo kultury by o věci mělo rozhodnout letos.

Magistrátní odbor územního rozvoje pro zamýšlenou komerční novostavbu Brand Store ani nepožadoval změnu územního plánu, ačkoli na náměstí se nanejvýš připouštějí drobné obchodní stavby a služby.

Snahu bratrů Čižinských zamítnout stavbu Brand Store napadl zástupce investora Michal Smrek. Tvrdil, že investor chce sice na Formanovo náměstí umístit budovu, s níž petenti nesouhlasí, ale náměstí nezastavovat. Jan Čižinský připomněl slib voličům, a to ponechat náměstí jako volnou plochu. „Názor, že náměstí má zůstal volné, byl velmi silný,“ připomněl své rozhovory se starousedlíky. Volnou plochu u brutalistického hotelu hájil i jeho spolutvůrce Jiří Georg Gebert.

Stavba výtahů na Karlově náměstí potrvá ještě rok. Podívejte se do 34metrové jámy

Domácí

Projednání petice se snažili přerušit či odložit zastupitelé ANO. Koaliční kluby pirátů a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) nezaujaly jasný postoj. „Nemám dostatek informací,“ tvrdil předseda klubu pirátů Viktor Mahrik.

„Jsem osobně k té stavbě zdrženlivý,“ řekl šéf Spojených sil Jiří Pospíšil. Jednání provázely přestávky a nejasnosti o způsobu hlasování. Vzít petici pouze na vědomí navrhl Pavel Richter (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám