Hlavní obsah

Vyšší platy učitelům přeje málokdo, protože mají placené prázdniny

Právo, Marek Přibil

Bouřlivé diskuse vyvolal sobotní článek Práva a rozhovor s ministrem školství Josefem Dobešem (VV), který všem učitelům přislíbil přídavek 5000 korun od roku 2012. Mezi čtenáři Novinek se okamžitě v diskusních příspěvcích pod článkem strhla debata, zda si kantoři více peněz zaslouží, když ostatní státní zaměstnanci o tisíce korun měsíčně naopak přijdou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Učitelé si v žádném případě nezaslouží vyšší mzdy. Mají přece prázdniny, ve škole jsou jen pět hodin denně a každá vyučovací hodina má 45 minut, tvrdí mnoho diskutujících. Pedagogům fandí spíš menšina čtenářů, kteří berou v potaz náročnost povolání i to, že kantor se musí na hodiny připravovat.

„Řekněte mi, kdo má v roce tři měsíce volno, a ještě placené? Prostě zvýšení platů u učitelů je naprosto scestné,“ myslí si například Tomáš Bajgar z Klimkovic.

Ani u vládních kolegů však Dobeš nemá vyhráno, protože ostatní zaměstnanci ve státních službách přijdou zkrátka.

Šéf spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v neděli Právu řekl, že nynější zachování platů učitelů bylo nutné pro existenci současné koalice.

„Je součástí koaliční smlouvy, plně jej respektuji. Sám cítím, že učitelé jsou podhodnoceni, ale zároveň jsme vládou boje proti korupci, a proto podotýkám, že naopak snižování platů třeba vězeňské služby či soudních zapisovatelek může přinést problémy.“

V době, kdy všem státním zaměstnancům hrozí pokles platů o deset procent, je mnoho lidí proti, aby kantoři dostali od roku 2012 přidáno pět tisíc korun, i když se nemají zvýšit tarify, ale jen nenárokové odměny. Podle ministra Dobeše tak budou rozhodovat ředitelé škol, což ale může ve sborovnách povzbudit řevnivost.

Někteří diskutující by učitelům naopak platy proškrtali. Kritikové však neberou v úvahu, že mnozí kantoři jsou opakovaně zaměstnáváni jen na dobu určitou bez prázdnin, a tedy i bez platu.

Rodič: Zaplaťte je, jde přece o naše děti

Například Kristina Čechová z Bruntálu upozorňuje: „Co že byste učitelům ubrali? Mzdu za prázdniny? Měla bych vám asi přiblížit situaci ve školství. Momentálně mám ,prázdniny‘, ale ujišťuji vás, že nedostávám ani korunu.“

Lidé zároveň často nesouhlasí ani s náborovým příspěvkem ve výši 180 tisíc pro nové pedagogy, který šéf školství Dobeš také navrhuje, a to už od příštího roku. Bez příspěvku podle ministra hrozí, že do škol nenastoupí žádní mladí učitelé.

„Nemůžete po mladém učiteli chtít, aby za 14 700 hrubého nastoupil na školu, což je prostě drsná realita. A nehledě na to, že by to byl třeba muž,“ řekl Právu ministr.[celá zpráva]

Jan Kříž z Prahy, který se učitelů zastává, se ale domnívá, že ani 180 tisíc není řešení. „Pro své děti chci asi jako každý co možná nejlepší učitele a učitelky. Je mi tedy jasné, že musí být přiměřeně tomu placeni. Člověk, který ovládá dva jazyky tak, že je zvládne učit, prostě musí dostat dobrý plat, jinak odejde do soukromé firmy.“

Upozorňuje, že západní země dávají učitelům dvojnásobek průměrného platu ve státě. „U nás je to cca 75 procent. To přece žádných 180 tisíc nezachrání.“

„Na policistech, zdravotnících, hasičích ani učitelích by se šetřit nemělo, protože bez nich by to prostě nešlo!“ zdůrazňuje zmíněná Kristina Čechová z Bruntálu.

Anketa

Zaslouží si učitelé vyšší platy?
Ano
68,5 %
Ne
31,5 %
Celkem hlasovalo 57794 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám