Hlavní obsah

Výsměch členům ČSSD, utrousil ke jmenování Babiše premiérem Fiala

Předseda občanských demokratů Petr Fiala označil jmenování Andreje Babiše (ANO) předsedou vlády za výsměch členům ČSSD, kteří o vstupu do vlády rozhodují v referendu. Šéf KSČM Vojtěch Filip doufá v to, že Babiš bude mít při výběru ministrů šťastnější ruku. Babiše ve středu na Hradě jmenoval podruhé premiérem prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Filip v prohlášení zaslaném ČTK Babišovi pogratuloval. „Doufám, že bude mít šťastnější ruku při výběru ministrů do nové vlády a bude možné ji do budoucna podpořit,” poznamenal. Už v březnu Filip řekl, že jeho strana má výhrady ke třem až čtyřem současným ministrům, konkrétní jména tehdy neřekl.

Vládu chce Babiš vytvořit společně se sociální demokracií. Menšinový kabinet by ve Sněmovně měli podporovat právě komunisté. O účasti ČSSD ve vládě nyní rozhodují sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu.

Buď se (sociální demokraté) v referendu rozhodnou pro vládu s ANO a KSČM, nebo vznikne koalice ANO, SPD a KSČM
Petr Fiala, šéf ODS

Na něj odkázal v reakci na jmenování Fiala, když druhé jmenování Babiše označil především za výsměch členům ČSSD. „Je evidentní, že na jejich názoru Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi nezáleží. Buď se v referendu rozhodnou pro vládu s ANO a KSČM, nebo vznikne koalice ANO, SPD a KSČM,” uvedl.

Fiala poznamenal, že v každé variantě budou mít vliv na vládnutí komunisté, a to v době 100. výročí založení svobodného Československa. Vládu označil za polokomunistickou. „To je jejich ostuda a jejich odpovědnost,” dodal. Za ODS slibuje být vznikající vládě „tvrdou a nekompromisní opozicí”.

Černý den české demokracie

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil středu za černý den české demokracie. „Prezident právě jmenoval premiérem trestně stíhaného člověka, bývalého člena KSČ a agenta StB. Jeho nová vláda se bude opírat o hlasy komunistů. To je 30 let po revoluci smutný obraz dnešní České republiky,” uvedl na Twitteru. I on slíbil být „jasnou opozicí dua Zeman - Babiš”.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík na Twitteru podotkl, že „třeba to napodruhé prezidentovi vyjde, když už nechce jako dřív podpisy poslanců ani nečeká na referendum ČSSD”. „Nebo budeme mít další měsíce další vládu bez důvěry poslanců? Ale jasně, hlavně že budou ministři makat...,” poznamenal.

Pirátská strana v souvislosti se jmenováním Babiše podruhé premiérem zkritizovala jeho dosavadní kabinet. Piráti uvedli, že i když nezískal důvěru Sněmovny, i tak se jeho vláda „vyznačovala dosti hektickou personální politikou”. Připomněli všechny personální změny, ke kterým jednotliví ministři dosud sáhli. [celá zpráva]

Babiš hájil pakt s komunisty

Babiš předal slib do Zemanových rukou ve středu krátce po 14. hodině. Personální složení kabinetu ani jeden z nich komentovat nechtěl. Oba se však během krátkého ceremoniálu a následné tiskové konference vyjádřili v duchu, že jim nevadí tolerance vlády ze strany KSČM.

„Od revoluce s podporou komunistů byl zvolen i pan prezident Havel, pan prezident Klaus i pan Kalousek s nimi chtěl dělat skutečnou vládu. My s nimi máme podepsat dohodu, která je skutečně volná z obou stran,“ uvedl Babiš. [celá zpráva]

Anketa

Vadí vám vláda opřená o komunisty?
Ano, stále se nezřekli minulosti
33,3 %
Ne, strašení komunisty je přežitek
33,3 %
Politika mě nezajímá
33,4 %
Celkem hlasovalo 58357 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám