Hlavní obsah

Vyšetřování toku korupčních peněz zkomplikoval loňský únik informací

Právo, Jakub Troníček

U koho měla skončit téměř půlmiliarda korun, o kterou si v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur měl říct lobbista Marek Dalík, na něhož ve středu soud neuvalil vazbu? Rozkrytí možného toku korupčních peněz měli čeští detektivové podle informací Práva na dosah, strategii ale zhatil loňský únik záznamu z výslechu klíčového svědka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Dalík a Mirek Topolánek

Článek

Plnohodnotnou spolupráci poté totiž odmítli čtyři další manažeři rakouské zbrojovky Steyr, kteří by mohli chystané uplácení v nejvyšších patrech české politiky pomoci zmapovat.

Česká policie byla od počátku přesvědčena o tom, že Dalík coby vlivný poradce tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) nemohl v roce 2007 jednat na vlastní pěst, nicméně obviněn je pouze on, a to z pokusu podvodně vylákat na zástupcích výrobce Pandurů 18 miliónů eur ve třech splátkách.

Detektivové přitom měli k dispozici výpověď manažera rakouské zbrojovky Stephana Szüsce, že peníze, o které si mu Dalík na společném jednání údajně řekl, měly zajistit souhlas předsedy vlády. Výslech tohoto klíčového svědka proběhl za účasti českých policistů na jaře loňského roku ve Vídni a krátce nato unikl jeho obsah včetně popisu údajné Dalíkovy role do tuzemských médií.

Místo výslechu otázky předem

„Potom, co byl proveden ten výslech ve Vídni, jsme požádali rakouskou stranu o vyslechnutí dalších zhruba čtyř vysoce postavených lidí ze zbrojovky, kteří měli mít podle dostupných poznatků detailnější informace o tom, k čemu mělo těch 18 miliónů euro sloužit a hlavně jak a komu měly být poskytnuty,“ řekl Právu pod podmínkou zachování anonymity dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování.

Kromě výslechů podle něj čeští detektivové žádali i zajištění konkrétních písemných důkazů, které se v Rakousku nacházely.

„Únik Sücsova svědectví ale znamenal to, že advokáti těchto svědků si na rakouské straně vynutili, že vypovídat nebudou. A pokud, tak pouze formou jakéhosi písemného prohlášení poté, co jim budou předem poskytnuty otázky české policie. Rakouská prokuratura na tento požadavek advokátů přistoupila,“ konstatoval zdroj Práva s tím, že standardní výslechy tak jako v případě Sücse už proběhnout nemohly.

„Asi si každý dokáže představit, jakou důkazní hodnotu má svědectví, když má vyslýchaný otázky policie dopředu a odpovědi na ně dává dohromady spolu se svým advokátem. Navíc samozřejmě nebylo možné pokládat doplňující otázky,“ poznamenal zdroj, který je s průběhem vyšetřování detailně obeznámen.

Zároveň doplnil, že vztahy mezi českými a rakouskými orgány, a tím i kvalita vzájemné spolupráce po úniku obsahu utajovaného výslechu výrazně ochladly.

Nově zřejmě svědčil americký diplomat

Kdo citlivý materiál do médií loni vynesl, vyšetřoval policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, konkrétního viníka ale nenalezl.

Inkriminovaná schůzka, na které si měl Dalík říct o obří úplatek, proběhla 8. listopadu 2007 v jedné z restaurací v centru Prahy a kromě Szücse měl u klíčového okamžiku být ještě vlivný slovenský zbrojař Miroslav Výboh a bývalý diplomat USA v Bosně a Hercegovině a poradce Steyru Victor Jackovich.

Výslech Jackoviche vedl podle týdeníku Respekt v USA přímo náměstek Bradáčové Adam Bašný, přestože případ jako takový má na starosti dozorující státní zástupce Jan Kořán. [celá zpráva]

A právě s Jackovichovou výpovědí zjevně nynější Dalíkovo stíhání souvisí. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová už v pondělí vysvětlila, že k zatčení známého lobbisty policie přikročila poté, co v zahraničí získala nové zásadní svědectví.

Vzhledem k tomu, že slovenský zbrojař Výboh policii podle svých středečních slov pro Slovenský rozhlas řekl, že při schůzce neslyšel, že by Dalík úplatek vyžadoval, mohl být tím novým zásadním svědkem jen Jackovich.

O nákupu 107 transportérů pro českou armádu za 14,4 miliardy korun od společnosti Steyr rozhodl Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou podepsána krátce poté.

Reklama

Výběr článků

Načítám