Hlavní obsah

Obvinění Dalíka zřejmě souvisí s výpovědí bývalého amerického diplomata

Obvinění lobbisty Marka Dalíka v kauze nákupu transportérů Pandur souvisí pravděpodobně s výpovědí bývalého diplomata USA v Bosně a Hercegovině Victora Jackoviche. Slovenský zbrojař Miroslav Výboh totiž policii údajně vypověděl, že neslyšel, že by Dalík úplatek žádal. Řekl to ve středu Slovenskému rozhlasu.

Foto: Karel Balcar, Právo

Marek Dalík

Článek

Schůzky, na níž podle vyšetřovatelů zazněla od Dalíka žádost o zhruba půlmiliardový úplatek, se kromě Výboha účastnil také Jackovich a bývalý manažer rakouské firmy Steyr Stephan Szücs.

Szücs již dříve rakouské policii vypověděl, že Dalík si o obří úplatek řekl. Lobbista a blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka to tehdy označil za "úplný nesmysl". Slovenská policie ve středu odmítla potvrdit, zda v případu pomohla českým kolegům. "Nebudeme poskytovat žádné informace," řekla mluvčí policejního prezidia Andrea Dobiášová.

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec Lidovým novinám řekl, že výslech svědka prováděli jeho lidé. Jestli jím byl Jackovich, který později dělal i poradce firmy Steyr, však nesdělil. Podle něho má policie stejně jako v případu bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišky dostatek důkazů. Dodal, že pokud by více než polovina z mediálně známých kauz skončila u soudu osvobozujícími verdikty, prý ve své funkci skončí.

Lobbista obviněn z pokusu o podvod

Vláda pod vedením premiéra Mirka Topolánka (ODS) schválila nákup 107 transportérů za 14,4 miliardy korun v roce 2009. Dalík byl Topolánkovým blízkým spolupracovníkem.

Policie lobbistu zadržela v neděli večer, v úterý byl obviněn z pokusu o podvod. Podle policie měl v roce 2007 slíbit pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Dalíkovi tak hrozí až 10 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám