Hlavní obsah

Vyrovnání s církvemi bude pro stát výhodné, tvrdí odborník z NERV

Praha
Aktualizováno

Jiří Schwarz, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), uvedl na tiskové konferenci, že vládní návrh církevních restitucí v budoucnu výrazně podpoří růst české ekonomiky. Čistý výnos návrhu pro státní rozpočet bude podle něj v příštích 50 letech 28 miliard korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ekonomové Jiří Schwarz a Tomáš Sedláček z NERV.

Článek

"Církevní narovnání vzhledem k investicím do majetku bude velmi výrazný prorůstový faktor pro českou ekonomiku," řekl Schwarz. Zdůraznil, že církve budou platit daň z nově nabytých pozemků a nemovitostí a navíc budou investovat do jejich provozu. Připomněl také, že církve mohou provozovat sociální či speciální zdravotní zařízení, tedy věnovat se činnostem, po kterých je vysoká společenská poptávka a stát na ně nemá dost peněz.

Schwarz, který se věnoval přípravě majetkového vyrovnání s církvemi v době, kdy návrh chystal sociálnědemokratický ministr kultury Pavel Dostál, také uvedl, že nynější vláda nabízí církvím o zhruba 550 miliónů korun méně, než je částka, se kterou dříve kalkulovala vláda ČSSD. Podotkl také, že stát v případě schválení zákona o majetkovém vyrovnání nebude od roku 2043 církvím pomáhat a od roku 2055 přinesou církevní restituce čistý příjem pro stát.

Toto tvrzení odmítl jako výsměch ekonomický expert ČSSD Jan Mládek, podle něhož si Schwarz dělá z lidí legraci. Pozastavil se i nad kalkulací o výnosnosti, která bude podle něj těžko ověřitelná.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi bude na své nadcházející schůzi, která začne 4. září znovu projednávat Sněmovna. Poslanci návrh už jednou schválili, Senát jej ale nedávno vetoval.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Vládní návrh zákona počítá s tím, že církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Reklama

Výběr článků

Načítám