Hlavní obsah

Výročí Palacha: Zeman i Babiš pošlou květiny

Právo, Karolina Brodníčková

Od upálení studenta Jana Palacha uplyne příští středu padesát let. A před třiceti lety se potlačované demonstrace v „Palachově týdnu“ staly předzvěstí listopadové revoluce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník Jana Palacha u Národního muzea

Článek

Na pražském Václavském náměstí a v pražském Karolinu, ale i jinde po republice, se k uctění Palachovy památky uskuteční řada pietních akcí. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) Právu potvrdil, že vystoupí s projevem apelujícím na sjednocení národa. Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) pošlou květiny.

„Chystám se na náměstí promluvit. Chtěl bych připomenout, že jsme jako národ sjednoceni vždy jen chvilku. Pamatuji si, jak jsme byli týden jednotní v roce 1968, pak jsme zase rychle vyčpěli,“ řekl Právu Kubera. Ten o nenávisti ve společnosti hovořil i ve svém novoročním projevu v televizi. Zkritizoval demonstranty, kteří 17. listopadu u památníku na Národní třídě vyhodili květiny od prezidenta a premiéra do koše.

Zeman i Babiš pošlou květiny na památeční místo i letos. „Památka Jana Palacha bude uctěna věncem prezidenta republiky,“ sdělil Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Totéž chystá Babiš. „Vzhledem k tomu, že je pan premiér od 13. do 19. ledna na pracovní cestě v Asii, nemůže se bohužel zúčastnit pietních akcí osobně. V zastoupení nechá položit květiny na pietní místo na Václavském náměstí a k Filozofické fakultě UK,“ napsala Právu vedoucí tiskového oddělení Úřadu vlády Vanesa Šandová.

Bez demonstrací?

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se protesty z loňského 17. listopadu měly opakovat. Na pražském magistrátu není na 16. leden ohlášena žádná demonstrace, pouze pietní akce s odhadovanou účastí desítek lidí.

Speciální Pochod světla svolává spolek Milion chvilek pro demokracii, který v minulosti organizoval řadu protivládních demonstrací. Jeho předseda Mikuláš Minář ale nepředpokládá, že by se emocemi měl dav strhnout i na Palachovo výročí. „Půjde primárně o pietní akci, byť má samozřejmě i aktualizační potenciál. Ale nebude to demonstrace proti vládě,“ napsal Právu.

Účastníci mají sraz u sochy sv. Václava ve středu v 18 hodin. „V 18.45 se vydáme tichým průvodem se světly na Staroměstské náměstí, kde akci pietně zakončíme (19.30–20.00). Svíčky a květiny s sebou,“ lákají organizátoři na akci na Facebooku. Pietní akt od 10 hodin od rána ohlásilo na Václavském náměstí také Umění bez bariér, průvod z náměstí Jana Palacha přes Staroměstské náměstí do Hybernské plánují studenti.

Odhalí dlaždici

Vzpomínku chystá Filozofická fakulta UK, na které Palach studoval. Fakulta zorganizovala se svou studentskou radou, Karlovou univerzitou, Národním muzeem, Ústavem pro studium totalitních režimů, Ekumenickou radou církví, občanským spolkem Mene Tekel a za podpory hlavního města dvoudenní program. Ten bude zahájen 16. ledna na nádvoří Karolina odhalením pamětní dlaždice.

Další akce se konají například v Brně, v Mělníku, kde Palach vystudoval gymnázium, nebo 19. ledna v Palachových rodných Všetatech, kde byl uložen jeho popel na hřbitově. Ve Všetatech v současné době probíhají také stavební práce na Palachově památníku, hotovy budou zřejmě letos v srpnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám