Hlavní obsah

Vypsání voleb zachránilo Balbínovce před zastavením činnosti

– Brno
Novinky, Jaroslav Soukup

Parlamentní partaje nechtěně zachraňují Balbínovu poetickou stranu. Nejvyšší správní soud se totiž měl v úterý zabývat vládním návrhem na pozastavení její činnosti. Jednání však bylo z důvodu vypsání předčasných voleb na říjen letošního roku zrušeno. Ze zákona není možné takovéto návrhy takovéto návrhy před volbami projednávat. A na předčasných volbách se domluvily právě velké parlamentní strany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Generální guvernér Balbínovy poetické strany Jiří Hrdina (vlevo) spolu s písničkářem Pepou Nosem na jednom z happeningů. V pozadí Svatopluk Karásek hrající na kytaru

Článek

Balbínova poetická strana čelila vládnímu návrhu na pozastavení činnosti z důvodu nesrovnalostí ve výroční zprávě. Jednání však bylo zrušeno, neboť podle zákona nelze takovéto jednání vést před parlamentními volbami.

Ty se na základě rozhodnutí prezidenta Václava Klause a předchozí dohodě parlamentních stran uskuteční 9. a 10. října. Nejvyšší správní soud (NSS) se bude návrhy znovu zabývat po volbách.

Podle mluvčího NSS Františka Emmerta nelze o pozastavení činnosti politických stran jednat od okamžiku, kdy prezident oznámí termín konání voleb. Emmert Novinkám také řekl, že jednání by mohlo pokračovat zhruba 14 dnů po volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám