Hlavní obsah

Vypouštění Hracholusek odnesly zatím jen chatky

Novinky, ČTK, Jaroslav Veselý, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Voda z Hracholuské přehrady na Tachovsku zatopila již desítku chatek stojících v záplavové oblasti. Vzestup hladiny se ale začal zvolna zastavovat. Odtok se ustálil na 113 kubících vody za sekundu, což je výrazně pod hodnotou při loňských srpnových záplavách.

Článek

"Voda z přehrady odtéká sice už i šachtových přelivem, nicméně pod hrází nenastanou větší problémy," ujistil dispečer Petr Plný. Podle něj se zvýšený odtok na toku Berounky neprojeví. Přesto vodohospodáři z Povodí Vltavy nevylučují, že dojde k malým lokálním záplavám, ohroženy jsou zejména garáže a chatičky pod přehradou. "Situace ale nebude zdaleka tak kritická jako při povodních vloňském srpnu," shodují se. V obcích podél toku Mže, která vytéká z přehrady, zatím voda zaplavila jen louky, pole a zahrady a někde i sklepy. V Bdeněvsi a Kozolupech zaplavila čistírny odpadních vod.

Lidé jsou zoufalí

Přestože se Mže v Plzni ještě nevylila z koryta a řeka Radbuza klesá, je již v plzeňské čtvrti Roudná zaplaven sportovní areál, zahrádky a několik domů v Luční ulici. Jde o domy, do nichž se při srpnových povodních dostaly dva metry vody. Obyvatelé je začali opravovat a nyní jsou zoufalí. U Mže vedle sportovního areálu stavějí hasiči hliněný val.

Labe zaplavuje sklepy a silnice

S děsivou pravidelností čtyř centimetrů za hodinu stoupá hladina Labe v Ústeckém kraji. Od pátečního včera se řeka zvedla téměř o metr a v sobotu odpoledne by měla překročit sedm metrů. Ústečané ale mají to nejhorší teprve před sebou. Řeka by měla kulminovat až v neděli odpoledne na výšce 7,5 metru.

Na některých místech kraje jsou navíc dodnes laguny po loňských záplavách. Labe se opět blíží ke kostelu vTerezíně, s obavami jej lidé sledují na Litoměřicku. Přímo v Litoměřicích museli záchranáři loďkou převést deset lidí z vodou obklíčené ubytovny na Písečném ostrovu. Obyvatelé Křešic mají znovu vodu ve sklepích, podobně jsou na tom v Počáplech.V Ústí Labe zaplavilo Přístavní ulici u Benešova mostu. Obyvatele domů na střekovském nábřeží již dělí pouhé centimetry od zaplavení jejich sklepů stejně tak jako křižovatku U pěti oblouků, což by znamenalo nahradit místní trolejbusovou dopravu autobusy. Od 13. hodin je neprůjezdná silnice z Děčína do Těchlovic.

Evakuovaná vesnice

Celou vesnici museli v noci na sobotu evakuovat záchranáři. Všech 220 obyvatel Vestce na Nymbursku převezli do nedalekého Hrubého Jeseníku. Obci totiž ohrožuje říčka Mrlina, která se spojila s lagunami v okolí. Nikdo nebyl zraněn, komplikovaná však byla záchrana vozíčkáře.

Domácnosti bez proudu

Vltava v Praze je udržovaná pomocí odpouštění na vltavské kaskádě na hranici druhého povodňového stupně, který potrvá zřejmě až do pondělí. "Hladina dosáhla výšky 216 centimetrů a již by neměla stoupat," řekl pracovník operačního střediska magistrátního krizového štábu. Náplavky jsou pod vodou, pražský magistrát je ale včas uzavřel a vyklidil. Hladinu Vltavy ovlivňuje zejména přítok Berounky, která v Berouně kulminovala časně ráno. Několik oblastí je zcela bez proudu, protože rozvodné firmy z preventivních důvodů odpojily trafostanice.

Přítoky Moravy opadají

Jihočeské řeky s výjimkou středního a dolního toku Lužnice klesají. Podle předpovědi počasí by na Šumavě mělo sněžit a teploty výrazně klesnout, což má přinést prudké snížení průtoků vody. Také řeky přitékající do Moravy z východu Čech postupně opadají. Morava nad Olomoucí naopak stoupá. Vodohospodáři však nepředpokládají, že by řeka zalila obydlí lidí a ohrozila krajskou metropoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám