Hlavní obsah

Výplaty dávek půjdou i bez sKarty, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé nakonec budou moci přebírat některé dávky postaru, tedy bez vlastnictví sKarty. Rozhodla o tom na svém pátečním mimořádném jednání vláda. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) chce zákon předložit Sněmovně tak, aby poslanci rozhodovali v legislativní nouzi ještě příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

Vláda novelou mění zákon o zaměstnanosti. Změna umožní od ledna, v případě, že nezaměstnaný sKartu nemá, výplatu podpory v nezaměstnanosti dosavadním způsobem. Novelizován je také zákon o sociálně právní ochraně dětí, kde bylo doplněno odpovídající ustanovení řešící stejným způsobem výplatu dávek pěstounské péče.

Podle původních plánů si měli lidé přebírat dávky výhradně prostřednictvím sKarty u bankomatů, po dlouhodobé kritice ale vláda ustoupila.

Zastáncem dobrovolného užívání karet je například premiér Petr Nečas. Ke změně je ale nutné změnit smlouvu s Českou spořitelnou, která systém na základě smlouvy s ministerstvem práce provozuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Model povinných sKaret je mrtvý, řekl Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) míní, že model povinných sKaret je mrtvý. Vláda začala jednat s Českou spořitelnou o úpravě smluv, které umožní nepovinný model....

Výběr článků

Načítám