Hlavní obsah

Vynervovaný Pekárek požádal o pozastavení členství v ODS

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, har, ada, nig, rsk

Roman Pekárek, nepravomocně odsouzený za korupci k šestiletému trestu, v pátek po pouhých dvou dnech působení ve Sněmovně, přestal být členem poslaneckého klubu ODS. Jak uvedl předseda klubu Zbyněk Stanjura, Pekárek informoval klub o tom, že v pátek v 11 hodin požádal o pozastavení členství v ODS. Pekárek novinářům přiznal, že je pod velkým tlakem.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Roman Pekárek

Článek

„Tím pádem automaticky přestává být členem našeho poslaneckého klubu,“ uvedl Stanjura. „Klub jej zároveň požádal, aby odešel jak z Poslanecké sněmovny, tak i z ODS,“ dodal. Podle něho není jasné, jak se poslanec nyní zachová, na klubu byl sice přítomen, viděl tedy, jak klub hlasoval, ale kvůli nedostatku času se nevyjádřil.

Jsem pod velkým tlakem, řekl vynervovaný Pekárek 

Evidentně rozhozený Pekárek novinářům řekl, že ho kolegové nepřesvědčili, aby se vzdal mandátu. Předpokládá však, že ho Sněmovna, bude-li o to požádána, vydá tak, aby mohlo pokračovat soudní řízení.

„Omlouvám se, jsem vynervovaný a je na mě kladen velikánský tlak. Je to pro mě lidsky složitá situace skládat mandát ve chvíli, kdy vím bezpečně, že jsem nevinen. Proto je pro mě problém říct jen tak, že vzdávám mandát. Výrok soudu je postaven na jednom jediném důkazu, který je nelegálně, nějakým zvláštním způsobem pořízen,“ řekl novinářům.

„Argumenty byly silné na obou stranách. Mám vnitřní blok, který mi říká, nevzdávej to,“ dodal.

ODS bude kontaktovat místní sdružení

Jak uvedl Stanjura, je několik možností, jak se bude situace vyvíjet. „V souladu se stanovami ho může vyloučit místní sdružení strany, případně to může udělat výkonná rada na návrh regionálního sdružení. Určitě v rámci struktur ODS budeme kontaktovat místní sdružení, zda mají někdy naplánovaný sněm. Výkonná rada bude, předpokládám, bude v řádu dvou tří týdnů, jak ji svolá předseda. Musela by předcházet regionální rada, která by to výkonné radě navrhla,“ řekl Stanjura novinářům.

Podle něho je jednodušší a obvyklejší postup, kdy se záležitost vyřeší přímo v místě, v místním sdružení.

Poslanci ODS budou podle Stanjury zřejmě pro vydání Pekárka. „Překládám, že naprostá většina bude pro. My jsme o tom dnes na klubu nejednali. Považuji to za samozřejmé a stoprocentně jisté, že ho Sněmovna vydá,“ prohlásil.

Soud požádal Sněmovnu o vydání poslance

V pátek rovněž Vrchní soud v Praze požádal Sněmovnu o vydání Pekárka k trestnímu stíhání. Právu to řekl mluvčí soudu Jan Fořt. „Dnes (v pátek, pozn. red.) posíláme Poslanecké sněmovně žádost o souhlas k vydání k trestnímu stíhání,“ uvedl Fořt.

Odvolací jednání v Pekárkově kauze je zatím stanoveno na 18. prosince.

„Je to necelých šest týdnů. Záleží na parlamentu, jak nám odpoví,“ doplnil Fořt. Pokud by podle něho Sněmovna nerozhodla do 18. prosince, bylo by odvolací jednání odročeno na neurčito. „Pokud souhlas (se stíháním Pekárka, pozn. red.) nedají, tak se to samozřejmě zastaví,“ dodal mluvčí soudu.

Pekárkův odchod ze Sněmovny chtějí téměř všichni

Pekárek nastoupil spolu s dalšími dvěma kolegy do Sněmovny jako náhradník za Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, kteří se vzdali mandátů kvůli nesouhlasu s daňovým úsporným balíčkem.

Pekárkovo angažmá ve Sněmovně je nepřijatelné jak pro opozici, tak pro jeho stranické kolegy. Premiér a předseda ODS Petr Nečas již avizoval, že se strana bude snažit nového poslance přesvědčit, aby se vzdal mandátu. [celá zpráva]

K odchodu ze Sněmovny jej vyzvala i domovská organizace ODS v Kolíně. [celá zpráva]

Pekárek doposud možný odchod odmítal s tvrzením, že jeho svědomí je čisté. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám