Hlavní obsah

Vymysleli kancelář v koruně stromu

Novinky, Vladimír Klepáč

Nejmodernější kanceláře možná jednou nebudou v nejvyšších patrech mrakodrapů, z nichž budou centra měst jako dlani, ale naopak v poklidných korunách mohutných stromů. S tímto nápadem přišla trojice budoucích brněnských architektů. Nyní s ním sklízí jedno ocenění za druhým.

Foto: Vizualizace Adam Tomaschek

Objekt je vyrobený z dřevěných latí, má několik pater a lze jej složit zmáčknutím jednoho spínače.

Článek

Trojice vytvořila projekt osm metrů vysoké prodyšné dřevostavby obepínající kmen stromu, která je univerzálním kancelářským objektem.

„Takový prostor je samozřejmě určený pro specifickou skupinu lidí, nikoli pro účetní nebo ekonomy, ale pro vývojáře, kreativce, tvůrce počítačových programů, kteří pracují samostatně a mají rádi ke své práci absolutní klid,“ řekl jeden z tvůrců projektu Adam Tomaschek, studující architekturu na Vysokém učení technickém (VUT) v Brně.

Každou kancelář uděláme stromu na míru
Adam Tomaschek, student architektury

Nápad vytvořit Stromovou kancelář (Tree Office), který by umožnil lidem vyměnit vydýchané nebo klimatizací přechlazené místnosti za vzdušné prostory umístěné v korunách stromů, je inspirovaný Londýnem.

V jednom z tamních parků bylo kdysi vytvořeno pódium s lavicemi pro ty, kteří chtějí pracovat na počítači pod širým nebem. Tomaschek se s Patricií Jůn a Marcelem Mottlem rozhodl tuto myšlenku vylepšit.

Jejich objekt je sestavený z latí. Zdi jsou prodyšné. Podlahy na patrech jsou z odolného plexiskla. Uvnitř je schodiště, jímž se lze pohodlně dostat do vyšších pater. Do toho nejvyššího je nutné vyšplhat po jutové síti. Stromová kancelář dává svým uživatelům svobodu. Je jen na nich, jestli usednou k práci na počítači k některému ze stolků, nebo využijí lehátko. V objektu bude bezdrátové připojení na internet.

Při deštích se složí

Když pak přijde po parném létu období podzimních dešťů, stačí zmáčknout spínač a celá stavba se složí sama do sebe. Pak se už jen přes konstrukci přehodí plachta a objekt se rozloží až na jaře.

Mladí architekti se svým nápadem vyhráli již dvě soutěže. Dokonce měli rozjednáno, že Stromovou kancelář postaví v brněnských Lužánkách. Záměr ale nevyšel. Jde totiž o nejstarší veřejný park ve střední Evropě. Právě s ohledem na to v něm památkáři nepovolili vybudování této moderní dřevostavby. Týmu nezbývá nic jiného než pro ni najít nové místo.

Na výběr má několik možností. Jednou z nich je park v Olomouci, kde by objekt využívali především studenti vysokých škol.

„Každou kancelář uděláme danému stromu na míru. Při použití špičkových materiálů, jako například vysoce odolného modřínového dřeva, přijde náš dům na asi 1,5 miliónu korun,“ dodal Tomaschek.

Podle architektů i psychologů může být tento projekt úspěšný. „Ještě u nás dožívá móda open space, tedy vytváření velkých kanceláří sdílených větším množstvím lidí. Jde ale o přežitek, který v mnoha případech snižuje pracovní výkon místo toho, aby jej zvyšoval. Tree Office je protipólem těchto megakanceláří,“ řekl psycholog Jiří Brančík.

Reklama

Výběr článků

Načítám