Hlavní obsah

Vyloučit poslankyni z ČSSD kvůli homosexuálům Sobotka nechce

Novinky, zpe
Praha

Homofobní předsudky poslankyně ČSSD Pavlíny Nytrové šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka nesdílí, s Nytrovou chce ale o tématu mluvit. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) ji ve středu vyzvala, aby opustila soc. dem. To však předseda vlády nechce. Ani sama poslankyně nevidí důvod, proč by měla z ČSSD odejít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavlína Nytrová (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Názory a zejména předsudky paní poslankyně Nytrové nesdílím a paní Nytrová v tomto nevyjadřuje postoj ČSSD,“ sdělil premiér Novinkám.

Až poslankyni uvidí, bude s ní o jejích názorech mluvit. Na otázku, zda chce, aby opustila ČSSD, Sobotka odpověděl, že ne.

„S předsudky, které reálně mezi lidmi, zdaleka nejen mezi poslanci, existují, je potřeba bojovat debatou a trpělivým vysvětlováním, ne vylučováním,“ míní premiér.

Rozhodně nevidím žádný důvod, proč bych měla opustit ČSSD
Pavlína Nytrová, poslankyně soc. dem.

Sama poslankyně neví, proč by měla ze strany odcházet. „Jsem členkou demokratické strany, ve které má každý právo projevit svůj vlastní názor. Stojím za programem sociální demokracie, která k problematice adopce registrovanými partnery nemá jednotné stanovisko. Rozhodně nevidím žádný důvod, proč bych měla opustit její řady,” uvedla v prohlášení.

K odchodu vyzvala Nytrovou její stranická kolegyně Marksová. „Naprosto se distancuji od názorů poslankyně Nytrové týkajících se registrovaného partnerství. Měla by si přestoupit do jiné strany!“ uvedla ve středu večer na Twitteru. [celá zpráva]

Nytrová se proti tomu ve čtvrtek ostře vymezila. „Reakci Michaely Marksové na mé vystoupení mohou chápat naši voliči jako signál toho, že ČSSD není demokratickou stranou a zbavuje se členů, kteří mají na určitou problematiku jiný názor,” podotkla poslankyně.

Poprask způsobil zákon o registrovaném partnerství

Do homosexuálů se Nytrová tvrdě pustila ve středu při projednávání novely zákona o registrovaném partnerství.

Na plénu prohlásila, že u homosexuálů je vysoká promiskuita, nadprůměrný vztah k alkoholu a drogám, větší násilné chování. Řekla také, že homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi.

Poslanci napříč politickým spektrem navrhují, aby si gayové a lesby, které žijí v registrovaném svazku, mohli osvojit dítě svého partnera. Podmínkou by bylo, že biologický rodič dítěte není znám. V případě, že by znám byl, musel by dát s osvojením souhlas.

Anketa

Co soudíte o výrocích poslankyně Nytrové?
Jsou skandální
44,8 %
Jsou nevhodné, ale názor jí neberu
3,7 %
Souhlasím s nimi, ale měla se mírnit
0,9 %
Jsem rád/a, že vše řekla takto otevřeně
50,6 %
Celkem hlasovalo 574 čtenářů.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavlína Nytrová (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny

Reklama

Výběr článků

Načítám