Hlavní obsah

Výkyvy počasí zvedají hladiny řek, místy hrozí námraza

Výkyvy počasí komplikují dopravu, zatímco na horách leží uježděný sníh, silnice na jihu Moravy mohou namrzat. Po srážkách stouply také některé toky, zejména na jihu Čech, ale nikdy nedosáhly stavu, kdy je nutné vyhlásit nebezpečí povodní.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Silničáři měli v terénu techniku.

Článek

Silnice na Blanesku a v lesních úsecích na Břeclavsku a Hodonínsku mohou ráno namrzat. Zvýšenou opatrnost vyžadují v Jihomoravském kraji i ostatní komunikace včetně některých dálnic. Řidiči jedoucí na dálnici D1 v úseku z Brna na Vysočinu by měli být obezřetnější kvůli mrholení. Pozor by měli dát také na D46, kde je kouřmo. Na Vyškovsku a Znojemsku je snížená viditelnost kvůli občasné mlze.

Na silnicích ve vyšších polohách Vsetínska leží místy uježděná vrstva sněhu, někde jsou ledové koleje. Ostatní silnice ve Zlínském kraji jsou většinou holé a mokré, na Zlínsku je ale nutná zvýšená opatrnost

Na Orlickoústecku zůstává dnes ráno na silnicích místy ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh. U Žamberka je místy mlha. Hlavní tah, který vede přes Suchý vrch, je pokrytý vrstvou sněhu a inertním posypem.

Na silnicích nižších tříd v Jizerských horách je zledovatělý sníh s vyjetými kolejemi, jinak jsou povrchy vozovek na severu Čech mokré. Místy viditelnost snižují mlhy a přeháňky. „Návštěvníky hor, kteří se budou pohybovat mimo hlavní tahy na komunikacích udržovaných inertním posypovým materiálem, upozorňujeme na zhoršenou sjízdnost a tvorbu nepříjemných kolejí, způsobených rychlým oteplením a táním ujetých sněhových vrstev,” varoval Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která se stará o komunikace v Libereckém kraji.

Srážky zvedly hladiny řek

Nejvíce srážek na severu Čech zaznamenali meteorologové od pátečního rána v Semilech, skoro 30 milimetrů. Podle předpovědi by mělo být i dnes ráno oblačno, místy přeháňky, přes den zataženo a na většině území občasný déšť.

Hladiny řek v jižních Čechách po nočních deštích dál stoupají, ale nikde nedosahují ani prvního stupně povodňové aktivity. Do 12:00 platí v Jihočeském kraji výstraha před vydatným deštěm.

„Vodní díla v naší správě na jihu Čech mají dostatečný zásobní prostor pro zachycení případných zvýšených průtoků,“ řekl v pátek mluvčí státního podniku Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Meteorologové varovali, že první povodňový stupeň může být kvůli dešti a tání sněhu dosažen na horní Otavě, Blanici a na Vltavě před nádrží Lipno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám