Hlavní obsah

Výhody jen angličtinářům mohou vzbudit zlou krev

Právo, zde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Posílit ve školách výuku jazyků, hlavně angličtiny, chce ČSSD. To je podle ředitelů škol dobrý počin. Pokud to ale bude cestou lepších platů jen učitelům angličtiny, vzbudí to nejspíše mezi pedagogy zlou krev.

Foto: Dělej, co tě baví
Článek

V rámci svých priorit do roku 2006, které v sobotu schválil ústřední výkonný výbor strany, se ČSSD zavázala zahájit Národní program Angličtina pro všechny. Podle premiéra Stanislava Grosse je k tomu třeba zajistit dost pedagogů, kteří budou schopni program realizovat. Ministryně školství Petra Buzková navíc podle premiéra přišla s tím, že bude nutné udělat určitou mzdovou preferenci těch učitelů, kteří v rámci školství budou angličtinu vyučovat.

"Pokud tyto úmysly nejsou motivovány jen politicky, mají své opodstatnění. Jazyková gramotnost na základních jazykových školách, ať už je to angličtina, nebo němčina, je spíš podprůměrná," řekl Právu ředitel ZŠ Resslova v Praze 2 Jaroslav Procházka.

Nemyslí si ale, že je příliš šťastné řešit problém finančním zvýhodněním jedné skupiny učitelů. "Školství je a bude vedle ostatních oborů popelkou. V Praze i v jiných velkých městech mají jiné resorty či firmy tolik možností, jak přetáhnout dobrého angličtináře, že se obávám, že jim nemůžeme konkurovat," soudí ředitel.

Podle něj by peníze navíc jen pro učitele angličtiny způsobily mezi vyučujícími bouři. "Všichni se vzdělávají stejně, jejich pracovní náplň je stejná a také žáci jsou podobní," upozornil ředitel. Cestou je podle něj postupně zvyšovat platy všem učitelům a tak dostat do školství víc mladých a kvalifikovaných lidí.

Ministerstvo školství má zatím k dispozici obecné zadání Národního programu, a teď musí vypracovat konkrétní kroky, jak zlepšit jazykovou výbavu žáků a studentů. "Je to jedna z priorit. Rádi bychom ale podpořili jazyky obecně, nejen angličtinu," informovala Lubomíra Černá z tiskového odboru ministerstva.

Anketa

Měli by být finančně zvýhodněni učitelé angličtiny?
Ano
18,8 %
Ne
81,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám