Hlavní obsah

Vyčistit plynem a zpět do běžného režimu. Pražská nemocnice ruší covidovou jednotku

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Jednotka intenzivní péče IV. interní kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, která se v polovině března proměnila na takzvaný covidový dům, se vrací do běžného režimu. Vzhledem k ústupu pandemie se nemocnice rozhodla vrátit jí původní účel, protože potřebuje místo pro pacienty po operacích.

Ve VFN se ruší covidová jednotkaVideo: Novinky

 
Článek

Ve středu odpoledne nechala nemocnice prostory vydezinfikovat, což zachytila i kamera Novinek.

„Návrat do původního stavu musí být rychlý, protože je potřeba se postarat o necovidové pacienty. Proto jsme celé oddělení vydezinfikovali dezinfekcí s virocidním účinkem, který je účinný i na covid. Následně probíhá takzvané plynování,“ vysvětlila Novinkám postup staniční sestra Petra Havrlíková.

Nemocnice v Ostravě zavřela kvůli koronaviru geriatrii

Koronavirus

Při plynování se dá postupně do všech místností speciální stroj, který vypouští chemickou látku také s virocidním účinkem. Aerosol se bude vypouštět zhruba patnáct minut a zasáhne všechny škvíry a spáry, které nejsou zdravotníci schopni ručně vydezinfikovat.

„Pokoj zůstává dvě a půl hodiny zavřený, pak se může vyvětrat a začít používat,“ řekla sestra s tím, že se jedná o šest boxů, sesternu, denní místnost, místnost lékařů, koupelny, kuchyňky a chodba.

Zdravotníci se v místnostech pohybují ve speciálních oblecích a ochranných prostředcích, aby nedošlo k nákaze. Noví pacienti se budou na oddělení stěhovat už v pátek ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám