Hlavní obsah

Východ ČR zasáhnou přívalové deště, od zítřka bude pražit slunce

Právo, Novinky, fia, sp
PRAHA
Aktualizováno

Meteorologové varovali před bouřkami s přívalovými dešti, které by mohly během pondělí zasáhnout východní Čechy a Moravu. Bude navíc foukat silný nárazový vítr. Podle předpovědí by ale počasí v tomto týdnu mělo jinak být slunečné, od úterý do pátku má být obloha jako vymetená. Meteorologové v té souvislosti upozorňují na zvýšené hodnoty škodlivého UV záření.

Foto: ČTK

Článek

Výstraha je platná od pondělního dopoledne do desíti hodin večer. Týká se krajů Pardubický a Vysočina, dále pak celé Moravy. Výstražnou informaci vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Tyto nebezpečné jevy se neočekávají na rozsáhlejším území, ale jen na malých lokalitách," uvedl ČHMÚ s tím, že intenzita bouřek bude podstatně slabší než během minulého týdne.

Kvůli přívalovému dešti může dojít k prudkému a krátkodobému rozvodnění malých toků nebo zatopení sklepů, garáží a níže položených bytů či komunikací. Pro omezení škod větrem meteorologové doporučují zabezpečit okna, skleníky a lehčí věci.

Ozónová vrstva je pod průměrem

"Ozónová vrstva zůstává i nadále v podprůměrném stavu," upozornil na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). "Hodnoty UV indexu budou i v několika následujících dnech velmi vysoké, na hodnotě kolem 8," uvádějí meteorologové.

Při pobytu na přímém slunci proto doporučují používat sluneční brýle, pokrývky hlavy a krémy s ochranným faktorem. Upozornění se týká zejména dětí a lidí se světlou a citlivou pokožkou. Situace se pravděpodobně zlepší na konci týdne.

Až do pátku se bude postupně oteplovat

Během pondělka bude přes Českou republiku ještě přecházet frontální vlna k severovýchodu. Bude oblačno, přechodně polojasno, zejména na jihovýchodě se budou vyskytovat přeháňky, místy i bouřky. Nejvyšší teploty vystoupí na 23 až 27 stupňů.

V úterý už meteorologové očekávají nebe bez téměř mraků poté, co se nad střední Evropu od západu rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu. Odpolední maxima opět dosáhnou 23 až 27 stupňů.

O stupeň tepleji bude ve středu a ve čtvrtek by se měly teploměry ve stínu dokonce otírat o tropickou třicítku. Příliv teplého vzduchu vyvrcholí v pátek, kdy přijdou první bouřky a přeháňky a za nimi mírné ochlazení.

Kvůli bouřkovým lijákům bude méně obilí

Prudké bouřky z minulé středy zasadily vážné trhliny očekávání letošní velmi dobré úrody obilovin. Zemědělci odhadli, že kvůli bouřkám a silným lijákům z minulého týdne sklidí o 200 až 300 tisíc tun obilí méně, než předpokládali.

Mezi nejvíce postižené oblasti patří východní, střední a západní Čechy, oblast Hané a jih Moravy.

Zklamaní jsou i ovocnáři, úroda bude horší, než čekali

Mnoho důvodů ke spokojenosti nemají ani ovocnáři. Letošní úroda by podle odhadů k 15. červnu měla zůstat několik procent pod pětiletým průměrem. Ovocnáři jsou zklamáni, protože po velké květní násadě a bohatém kvetení čekali výbornou sklizeň.

Největší propad proti dlouhodobému průměru se podle Ludvíka čeká u meruněk, asi o 41 procent, u broskví a višní se čekají poklesy asi o čtvrtinu.

Také jablek, která jsou hlavním českým druhem ovoce, bude méně "Po odkvětu došlo u jabloní k nadprůměrnému propadu plůdků. Jednak vlivem méně příznivých vegetačních podmínek, ale také špatným opylením,“ řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Jablka jsou nyní v Česku rekordně drahá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám